Post image
Bir yılda 875 çocuk öldü

bir-yilda-875-cocuk-oldu-131176-5

Gündem Çocuk Derneği tarafından Çağdaş Sanatlar Derneği’nde düzenlenen Devlet Dersi: Çocuğun İnsan Hakları Konferansı’nda “Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2015 Raporu” açıklandı. Konferansa, yaşam hakkı ihlaline uğrayarak yaşamlarını kaybeden 13 yaşındaki Yunus Eser, 6 yaşındaki Efe Boz, 15 yaşındaki Berkin Elvan, 14 yaşındaki Emirhan Nas’ın aileleri de katıldı.

Usta şair Nazım Hikmet’in “Dünya adaletsiz çocuk! Dünya zorba…” dizeleri ile başlayan raporda, 2015 son 5 yılın en çok çocuk ölümlerin yaşandığı yıl olduğu belirtildi. Adaletsizlik ve uygulanan zorbalığın çocukların yaşamını doğrudan etkilediği ifade edilen raporda, “On yıldır söyledik. Şimdi yeniden söylemek isteriz: Evet Türkiye çocuklar için zor ülke” denildi.

Çocukların fiziksel güvenlik sağlanmadığı için okulda ve evde, bisiklet yolları olmadığı için bisiklet kullanırken sokakta, uyarı levhası bulunmayan su birikintisine düştüğünde pikniğe gittiği yerde ya da yanlış kent planlaması sonucunda afetler sırasında yaşamını kaybettiği kaydedildi.

Ayrıca çocukların çalışmak zorunda kaldıkları, iyi beslenmedikleri, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini kullandıkları için ya da savaştan kaçarken, sınırdan geçmek istedikleri için de öldürüldüğü vurgulandı. Raporda, sokağa çıkamadıkları yerlerde, 35 günlükken hastaneye gidemediği için, akrabalarından buz almaya gittiği sırada, keskin nişancılar tarafından ya da evlerine düşen havan toplarıyla, yargısız infaza uğrayarak yaşamlarını kaybettiği bildirildi.

2015kapakgorsel-620x350

Yargısız infaz ilk sırada

– Devletin bizzat gerçekleştirdiği yaşam hakkı ihlallerinde en az 103 çocuğun, devletin önlem almayarak sebep olduğu yaşam hakkı ihlallerinde ise en az 772 çocuğun yaşamını kaybetti.

– Raporda yer alan bazı çocuk ölümleri sayıları şöyle,

Yargısız infaz sebebiyle en az 61 çocuk,

Eğitim hizmeti alırken en az 15 çocuk,

Bakım hizmeti alırken en az 8 çocuk,

Sağlık hizmeti alırken en az 11 çocuk yaşamını kaybetti.

– En az 102 mülteci çocuk ölümle sonuçlanan yaşam hakkı ihlaline maruz kalırken; 11’i mülteci olmak üzere en az 76 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti. En az 35 çocuk intihar ederken, en az 30 çocuk bireysel silahlanma sebebiyle yaşamını kaybetti. Kentsel ve kırsal açık alanda ki olaylar sebebiyle en az 142 çocuk yaşamını kaybetti. Trafik kazaları en az 186 çocuğu öldürürken, sadece bisiklet kazaları nedeniyle en az 17 çocuk yaşamını kaybetti.

– 2015 yılında en yoğun hak ihlallerinin yaşandığı ilk üç il Diyarbakır, Şırnak, İzmir…

‘Terörist çocuk babası olarak buradayım’

Gündem Çocuk Derneği’nin, Devlet Dersi: Çocuğun İnsan Hakları Konferansı”nda, “Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2015 Raporu”nun açıklanmasının ardından yaşam hakkı ihlaline uğrayarak yaşamlarını kaybeden 13 yaşındaki Yunus Eser, 6 yaşındaki Efe Boz, 15 yaşındaki Berkin Elvan ve 14 yaşındaki Emirhan Nas’ın aileleri konuşma yaptı.

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan: Bir ‘terörist’ çocuğun babası olarak buradayım. Bizim çocuğumuz dönemin başbakanı, şimdinin cumhurbaşkanı tarafından terörist ilan edildi. Biz onurlu bir teröristiz. Ne kimsenin kanını emdik, ne de zarar verdik. Ama onlar bizim çocuklarımızın kanı emdiler. Ömrümün sonuna kadar hukuk mücadelesine devam edeceğim.

Efe Boz’un annesi Nurdan Boz: Devletten çok iyi ders alan bir anneyim. Efe devletin anaokulunda hayatını kaybetti. Bizleri teselli etmek adına “çocuğunuz cennette” dediler. Çocuğumuz ölünce kaymakam, emniyet müdürü, il milli eğitim müdürü okulda kriz planı hazırlayıp, bu iş büyümeden üstünü kapatmanın yollarını aradılar. Bu güne kadar defalarca tehdit edildik. Ölen bir çocuk, çok çocuktur. 6 yıl geçti kimse ceza almadı. Devletin ihmali, sorumsuzluğu, katilliği yüzünden devlet bizim karşımızda yer aldı. Oğlumuzu bedenen kaybettik mahkeme sürecinde haklılığımızı ispat etmeye çalışırken evdeki kızımızı da ruhen kaybettik.

Emirhan Nas’ın annesi Semra Omak: Oğlum cezaevinde 24. günde intihar etti. Görmeye gittiğimizde “Anne beni buradan çıkartın, beni burada aç bırakıyorlar, bana sürekli temizlik yaptırıyorlar” diyordu. Çocuğum orada dilekçe yazıyor, gardiyan gülüp geçiyor, dilekçeyi yırtıyordu. Çocuğum intihar ederken neden müdahale etmediler, oradaki kameraları neden izlemediler. Tamamen ihmal var. Ben yandım kimse yanmasın. 14 yaşındaki çocuğun hapiste ne işi var. İçeri alıyorsunuz neden dikkat etmiyorsunuz. Sağlam alıyorsunuz, ölü teslim ediyorsunuz.

(Birgün, 26.04.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN