Post image
    Böyle giderse…

 

Bekir YURDAKUL

Behiç Ak, özenle yazıp resimlediği öyküsünde; yalnızca ceviz ağaçlarının değil, bütün bir hayatın sudan her geçen gün biraz daha uzağa savruluşunu bilimsel veriler ışığında, çocukların gözünden ve zarif bir dille anlatıyor.

“Mahallenin çocukları ceviz ağacına tırmanmaya bayılırlardı.’’

Ayşe’nin Bulut Projesi’nin bu ilk tümcesini okuyunca kendimi bir anda bugün kuru bir dal ya da yaprak olsun kalmamış bahçemizdeki ceviz ağaçlarından birinin kalınlı inceli dalları arasında otururken buldum.

Sıralı dikilmiş ceviz ağaçlarının aslında hiç de kolay yerleşilmeyen dallarını “evimiz’’ bellemek, daldan dala kolayca dolaşmak, dahası o dallı budaklı evlerde konuklar ağırlamak vazgeçilmez işlerimiz arasındaydı.

Ayşe’nin de tıpkı bütün çocuklar gibi bir çırpıda ve kolayca tırmandığı, dalları arasında dolaşmaktan sevinç duyduğu ceviz ağacı da kurumaya yüz tutmuştur. Mehmet, böyle giderse bir daha tırmanamayabileceklerini hatırlatır o güzelim oyun yerine.

Kedi Sarman’ın ‘’Toprak bile çatladı’’ sözleriyle sohbete katılması, gün geçtikçe geri dönülmez bir noktaya doğru sürüklendiğimiz iklim krizi, hızla kirlettiğimiz dünya gerçeğiyle yüz yüze getiriyor bizi.

 AYŞE’NİN YAĞMUR BULUTU

Behiç Ak yalnızca ceviz ağaçlarının değil, bütün bir hayatın sudan her geçen gün biraz daha uzağa savruluşunu, bilimsel veriler ışığında zarif bir dille anlatıyor.

Öyküsüne ya da anlatısına eşlik eden resimleriyse her bir çizgisinde, desen ve lekesinden ayrı ayrı durmaya, ciddi biçimde düşünmeye çağırıyor okurunu…

Bu büyük sorun karşında büyüklerin aldığı gündelik önlemler Ayşe için hiç de inandırıcı değildir. Peki, çözüm nedir öyleyse? Ayşe’nin annesi, ‘’ Sürekli yağmur yağdıracak güçlü bir yağmur bulutunun kentin üzerine ulaşması…‘’ dediğinde Ayşe kolları sıvar.

Neredeyse bütün kentlerimizde binaların ağaçlık alanlara doğru hızla yürüdüğü, su kaynaklarımızın birer ikişer kuruduğu günümüzde, bir türlü baş edemediğimiz şu kuraklaşma sorununa bir de Behiç Ak’ın arkadaşlarının gözünden bakmakta yarar var.

Ayşe’nin Bulut Projesi

Behiç Ak

Günışığı Kitaplığı-68 sayfa

(Cumhuriyet Kitap, 08.06.2023)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN