Post image
“Bu ülkede mini mini mafyacılık üretiyorsunuz”

 

Şerife TURHANLI-Duygu YILMAZ

TBMM’de partisinin “Grup Önerisi” olan “Bireysel Silahlanmadan Kaynaklanan Şiddet Olaylarının Araştırılması“yla ilgili bir konuşma yapan  CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan; “Şiddet, yaralama, cinayet, ölüm haberi almadığımız tek bir gün bile olmuyor” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, konuyla ilgili TBMM Genel Kurulunda söz alarak; “Silahı, şiddeti, suça eğilimi denetimsizlik eliyle meşrulaştırıyorsunuz. Bir olay olduğunda olayı haber yapan muhalif kanallara ceza vermekten, onları sürekli tehdit etmekten başka bir işe yaramayan RTÜK eliyle bu ülkede mini mini mafyacılık üretiyorsunuz, bunun artık değişmesi gerekiyor değerli arkadaşlar” diye konuştu.

Samet Güdük’ü andı

Güneşhan, TBMM’de bireysel silahlanmaya ilişkin konuşarak “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir yol arkadaşımızı, bir çalışma arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Adana Büyükşehir Belediye Başkanımızın Özel Kalem Müdürü Samet Güdük’ü makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu maalesef kaybettik. Ben Cumhuriyet Halk Partisi ailesi adına, bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisinden kıymetli ailesine, sevenlerine, belediyedeki mesai arkadaşlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Veriler paylaştı

Türkiye’de meydana gelen şiddet ve silahlı saldırılara değinen Güneşhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son günlerde gerçekleşen tek silahlı saldırı bu değildi. Şiddet, yaralama, cinayet, ölüm haberi almadığımız tek bir gün bile olmuyor. İzmir’de DERİTEKS Sendikası Genel Başkanı Makum Alagöz ve sendika yöneticilerine bir fabrikanın sahiplerince silahlı saldırıda bulunuldu. Geçtiğimiz hafta yine İzmir’de Taksici Oğuz Erge üşümesin diye aracına aldığı katil tarafından silahla vurularak öldürüldü. Küçükçekmece’de AKP’li belediye başkan adayının bir derneği ziyareti sırasında bir araçtan ateş açıldı ve bir vatandaşımız ağır yaralandı. Elâzığ’da Burcu Demir isimli kadın çalıştığı hastanenin önünde kurşunlanarak öldürüldü. Bunlar sadece birkaç günkü vakalar. Umut Vakfının verilerine göre sadece geçtiğimiz yıl 3 bin 773 silahlı şiddet olayı basma yansıdı. Gerçekleşen silahlı şiddet olaylarının yüzde 85’inde Kalaşnikof ve otomatik tüfekler dâhil ateşli silahlar kullanıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 55’i ateşli silahla vurularak öldürüldü. Bunlar, yıldan yıla şiddet dalgasının nasıl büyüdüğünü, bireysel silahlanmanın ne boyutlara geldiğini gösteren veriler.” 

“Türkiye’de asayiş sorunu var”

Çocuk oyuncaklarının şiddete teşvik ettiğini belirten Güneşhan; şunları dedi:

“Bir taraftan da gözler başka yere çevriliyor, bireysel silahlanma taraftarlarının en önemli savı, kendi güvenliklerini sağlamak olduklarını söylüyor. Peki, o zaman şunu sormak gerekmez mi? Vatandaş kendi güvenliğini neden koruma ihtiyacı hissediyor? Demek ki Türkiye’de reddedilemez boyutta bir adalet ve asayiş sorunu var. Bunun sorumlusu da elbette yirmi bir yılda bu ülkeyi yöneten tek adam rejimidir. Bakın, elimde bir alışveriş uygulamasında satılan oyuncakların listesi var, oyuncak listelerinden örnekler var. Şimdi, bunlar oyuncakmış. Uzmanlar, oyuncak silahların çocuklan şiddete yönlendirdiğini söylüyor.”

“Suça eğilimi denetimsizlik eliyle meşrulaştırıyorsunuz”

“Silahı, şiddeti, suça eğilimi denetimsizlik eliyle meşrulaştırıyorsunuz” diyen Güneşhan, şunları söyledi:

“Bir olay olduğunda olayı haber yapan muhalif kanallara ceza vermekten, onları sürekli tehdit etmekten başka bir işe yaramayan RTÜK eliyle bu ülkede mini mini mafyacılık üretiyorsunuz, bunun artık değişmesi gerekiyor değerli arkadaşlar, bireysel silahlanmanın bu denli kolay olmaması gerekiyor. Bu ülkeyi yönetenlerin bir irade ortaya koyması artık açıkça, net bir şekilde kendisini gösteriyor. İşte, bir fırsat, bu komisyonu gelin hep beraber kuralım. Bireysel silahlanmayı nasıl kontrol altına alacağız, bundan kaynaklı şiddetin önüne nasıl geçeceğiz, gelin hep birlikte araştıralım ve artık bu soruna yine hep beraber bir çare bulalım.”

(Çanakkale Olay, 15.02.2024)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN