Post image
Cinsiyet eşitliği dersi okutulmalı

 

Mehtap GÖKDEMİR

CHP Parti Okulu’nun Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Masası “Kadına Şiddet Sorunu İçin Çözüm Raporu” hazırladı. Raporda, anaokulundan başlayarak ilk ve orta öğretimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili derslerin müfredata alınması, resmi nikâh şartının tavizsiz uygulanması istendi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Masası tarafından hazırlanan raporda, “İmam nikâhı yerine resmi nikâh şartı getirmeli ve tavizsiz uygulanmalı. Aile içi şiddeti özendiren, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı içeren TV programları ve diziler denetlenmeli, bu tür yayınları durduracak yasal düzenlemeler yapılmalı” önerileri yer aldı.

Raporda, dikkat çeken bazı satırbaşları şöyle:

EN ÜST CEZA VERİLMELİ: Kadına yönelik şiddet ve cinayet vakalarında suçlular en üst cezayı almalı, iyi hal indirimi kaldırılmalı.

İMAM NİKAHI YERİNE RESMİ NİKAH: İmam nikâhı yerine resmi nikâh şartı getirmeli ve tavizsiz uygulanmalı.

DİZİLERE DENETİM: Aile içi şiddeti özendiren, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı içeren TV programları ve diziler denetlenmeli, bu tür yayınları durduracak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DERSİ: Millî Eğitim Bakanlığı tarafından; anaokulundan başlayarak ilk ve orta öğretimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili dersler müfredata alınmalı. Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın önlenmesi için okul öncesi eğitimden başlayarak çocuklarımıza tüm eğitim hayatları boyunca kadın erkek eşitliği, insan hakları konularında drama dersleriyle uygulamalı bilgiler verilmeli.

ÇOCUK EVLİLİKLERE YASAK: 18 yaş altındaki çocukların evlilikleri kesinlikle yasaklanmalı, kız çocuklarını okutan ailelere destek verilmeli. Eğitim kesintisiz 12 yıl olmalı. Kadın Bakanlığı kurularak kadının bireyselliği sağlanmalı.

LGBT-İ BİREYLER: Namus kavramının kadınlar üzerinden tanımlanması tartışmaya açılarak cinsiyet eşitsizliğini giderecek biçimde tanımlanıp halk bilinçlendirilmeli. Kadınların yeteneklerine bakarak iş yaşamında yer almaları sağlanmalı. LGBT-i bireylerin cinsel yönelimlerinden dolayı şiddet görmeleri yasalarla önlenmeli, cinsel yönelimlerin bir insanlık hakkı olduğu kabul edilmeli. Devlet, barolar, demokratik kitle örgütleri ve kadın örgütleriyle iş birliği içerisinde koordineli çalışmalar yürütmeli.

EVLİLİK ÖNCESİ RUHSAL KONTROL: Mahallelerde aile hekimliği bünyesinde psikolog, avukat, danışman gibi uzmanların bulunduğu aile danışmanlığı merkezi türü birimler oluşturularak, bu kurumlardan özellikle evlilik öncesi destek alınması yönünde gerekli düzenlemeler yapılmalı. Evlenecek kişilerin evlilik öncesi bedensel ve ruhsal kontrolleri yapılmalı.

(Milliyet, 17.10.2022)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN