Post image
“Çocuk gelin” sorununu işleyen tek diziye ceza

kucukgelin23

NALAN KAYA

İSTANBUL – Türkiye’deki ‘çocuk gelin’ sorununu ekrana taşıyan ‘Küçük Gelin’ dizisine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ceza verildi. 76 bin liralık para cezasının gerekçesi ise dizinin gençleri olumsuz etkilemesi. Samanyolu Yayın Grubu, cezaya tepki gösterdi. Yayın Grubu Sorumlu Müdürü Abdullah Bağ, uygulanan cezanın Küçük Gelin dizisini değil, Samanyolu Yayın Grubu’nu hedef aldığını söyledi. Konuyla ilgili hukuki sürecin başladığına değinen Bağ, “Bunun sorumluluk ve vebali RTÜK üyeleri üzerindedir” dedi. Samanyolu Yayın Grubu’nun her yaptığı projede faydalılık esasını ön planda tuttuğunu ifade eden Bağ, ülkenin önemli sorunu olan küçük gelinleri sosyal sorumluluk olarak gördüklerini, dizide evlendirilme sürecinde yaşanan olayları olabildiğince gerçek bir şekilde ortaya koymaya, çözümleri anlatmaya çalıştıklarına ifadelerinde yer verdi. RTÜK, ceza gerekçesinde dizideki tarım ilacıyla intihar sahnelerinin gençleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Yazılı açıklama yapan Bağ, “Şu ana kadar Samanyolu Yayın Grubu’na komik gerekçelerle 2 buçuk trilyona yakın ceza kesilmiştir. RTÜK, basın tarihinde görülmemiş para cezalarıyla basın özgürlüğüne en büyük darbeyi vuran kurum olarak tarihte yerini alacaktır” ifadeleriyle yapılan haksızlığı anlattı. Devletin, diziye ödül vermesi gerektiğini de savunan Bağ, yayın grubunu cezalandırmak adına böylesine bir projenin karşısında durulduğuna değindi. Konuyla ilgili hukuki sürecin başladığına da değinen Bağ, “Televizyonumuzu örgüt gibi gösteren havuz medyası gazetelerine de dava açılacaktır. Davadan kazanılan tazminatları da küçük gelinlerle ilgili projelerde harcamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

fft81_mf2514306

Ceza, hükümetin cemaate karşı politikasının sonucu

adorsaySinema eleştirmeni Atilla Dorsay, kitle iletişim alanında internet sitelerine kadar uzanan büyük bir sansür olayının gerçekleştirilmeye çalışıldığına değindi. Pek çok kanalın son zamanlarda üst üste çok ceza aldığına işaret eden Dorsay, bunların çağdaş, eşitlikçi ve hakkaniyetli tavır olduğuna inanmakta insanların güçlük çektiğini ifade etti. “Samanyolu TV gibi oldukça büyük bir kitleye seslenen ve benim zaman zaman da olsa görebildiğim kadarıyla hiçbir açıdan insanları irkiltecek ve rahatsız edecek ögelere başvurmayan bir kanalın böylesine büyük bir cezaya maruz kalması çok açıktır ki hükümetin cemaate karşı olan politikasının bir sonucu” diye konuşan Dorsay, STV’ye verilen bu cezalardan üzüntü duyduğunu, protesto edenleri de kınadığını aktardı. RTÜK tarafından Küçük Gelin dizisine 76 bin liralık para cezası verilmesiyle ilgili konuşan eleştirmen Atilla Dorsay, insanları rahatsız edecek ögelere başvurmayan bir kanala böyle bir ceza verilmesini üzüntü ile karşıladığını söyledi.

028Gazeteci ve TV eleştirmeni Aykut Işıklar ise bunun sadece Samanyolu TV meselesi olmadığını, ülkede buna benzer birçok olay yaşandığını söyledi. Bunun baskı rejiminin bir göstergesi olduğunu kaydeden Işıklar, “Neden ve niye olduğu belli. Amaç, susturmak, korkutmak. İnşaatçısından işadamına, gazetecisinden yazarına çizerine kadar herkese karşı uygulanan bir korkutma politikası” dedi.

(Zaman, 25.10.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN