Post image
Enflasyon mevduatı kemiriyor

enflasyon-mevduati-kemiriyor-1-foto

 Yatırım araçları içinde birikimini bankada tutan ya da devlet kağıdı alan, enflasyonla baş edemeyerek zarar ediyor. 12 ay önce 100 bin TL mevduatı olanın parasının alım gücü 96 bine indi.

TÜİK, yatırım araçlarının getiri oranları ile ilgili Nisan ayı verilerini açıkladı. Nisan ayı başında borsaya girip sonunda satanlar net yüzde 10 reel getiri sağlarlarken, faize yatıranların kazancı yüzde 1’i ancak buldu.

3 AYLIK ANALİZ

TÜİK verilerine göre, Şubat ayı başında pozisyon alanların Nisan sonundaki durumları şöyle oldu: Şubat başında Borsa’ya girip Nisan sonunda satanlar net yüzde 7 getiri sağladılar. Ancak tercihlerini diğer yatırım araçlarına yapanların getirisi enflasyonla baş edemedi ve birikimleri reel gelir kaybına uğradı. En düşük kayıp yüzde 0,6 ile devlet bonolarına yatıranlarda olurken en yüksek kaybı dolarda kalanlar yüzde 7 ile yaşadı.

6 AYLIK ANALİZ

Birikimlerini 17 Aralık rüşvet operasyonu öncesinde doğru yerde tutanlar 6 ayın sonunda önemli kazançlar sağladılar. Kasım 2013’te Avro’ya yatırım yapanlar Nisan sonunda satınca net yüzde 2,7 reel getiri sağlarken dolardakilerin kazancı yüzde 1,4 olarak gerçekleşti. Parasını Kasım 2013’te altın, faiz ve borsada tutanlar ise 6 ayın enflasyonu ile baş edemediler ve önemli gelir kayıplarına uğradılar. En çok da borsada ısrar edenler yüzde 11 reel kayba uğradılar.

12 AYLIK ANALİZ

Bir yıl boyunca pozisyon değiştirmeyenlerden kazançlı çıkanlar Nisan sonunda yine dövizde duranlar oldu. Borsadan çıkmayanlar ise 12 ayda büyük kayıp yaşadı.

Nisan 2013’te 100 bin TL’si ile avro alan birikim sahibi, Nisan 2014 sonunda avrosunu sattığında eline 126 bin liraya yakın para geçti. Ancak 12 ayın yaklaşık yüzde 10’luk enflasyonundan arındırıldığında reel getirisi yüzde 15 olarak gerçekleşti. Aynı kişi dolara yatırım yaptıysa 12 ayda yüzde 8’in biraz üzerinde reel getiri sağladı. 12 ay önce mevduata para yatıranın getirisi ile enflasyonla baş edemedi ve yaklaşık 4 puan reel kayba uğradı; 100 bin TL’nin alım gücü 96 bine düştü.

12 ay boyunca yatırımını altında tutmakta ısrar edenlerin reel kayıpları yüzde 7’ye yaklaştı, borsada ısrar edenlerin reel kayıpları ise yüzde 21’i geçti.

(BİRGün gazetesi, 9 Mayıs 2014)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN