Post image
Esnafı ‘silah’ ayırdı

 

Alper TEMİZ

İçişleri Bakanlığı, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik“in 9’uncu maddesindeki “Taşıma ruhsatı verilebilecek diğer meslek mensupları” başlığında düzenlemeye gidiyor. Planlanan düzenlemeyle silah taşıma ruhsatı verilecek meslek gruplarının genişletilmesi ön görülüyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na göre kurulmuş oda, birlik, federasyon, konfederasyon yönetim kurulu başkan ve üyeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri yönetim kurulu başkan ve üyeleri, silah taşıma hakkı elde edebilecekler. Silah taşıma ruhsatına dair gerçekleştirilecek düzenleme, İzmir’de esnaf odaları başkanları arasında tartışmalara neden oldu.

 

 

İSTENMEYEN OLAYLAR

Düzenlemeyen sıcak bakmadığını söyleyen İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası (İZMOD) Başkanı Hasan Özkoparan, “Esnaf odaları işin tabiatı gereği temsil ettiği meslek grupları oldukça fazla olan bir çatı. Bu çatı altında zaman zaman tansiyon yüksek olabiliyor. İçinde bulunduğumuz enflasyon ortamı ve gergin zamanlar, tansiyonu daha da artırabiliyor. İstenmeyen olaylara her an gebeyiz. Olumsuz ve yine istenmeyen bir durum olacaksa, başka türlü çözüm önerileri olmalı diye düşünüyorum” dedi.

 

 

ÇÖZÜM DİYALOGDA

Zor günler geçiren esnafa silah edinme hakkı verilmesinin ateşe körükle gitmek olacağını ifade eden İzmir Fotoğrafçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Yavuz da, “Seçimlerde gördük, bazı bölgelerde silahlar patladı. Türkiye’nin tansiyonu oldukça yüksek. Esnaf, tüm işlerini konuşarak çözebilecek bir sınıftır. İzmir’de esnaf, konuşarak çözüm arayan ve bulan bir noktada. Sadece İzmir değil, tüm illerimizde böyle. Silahlanma, konuşarak çözüm üretme kültürünü zamanla bozacaktır” diye konuştu.

 

‘KORUNMASIZIZ’

Çok fazla saldırıya maruz kaldıklarını ve korumasız olduklarını dile getiren İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hakkı Kırdı ise düzenlemeyi olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Kırdı, “Federasyonda görevli olmam nedeniyle, silah taşıma ruhsatına haiz olan birisiyim. Esnaf oda başkanlarına böyle bir hakkın tanınmasını da olumlu buluyorum. Silah ruhsatı düzenlemesi dışında, esnaf için yeşil pasaport yerine sarı pasaport verilmesine ilişkin bir düzenleme daha getirileceği söylenmişti. Bu gelişmeyi de bekliyoruz ve bu noktada da iyileştirmeye gidilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

‘HARÇ PAHALI’

Ticaret odası üyeleri ve kuyumcuların da olası tehlikelere karşı silah taşıma ruhsatı hakları olduğunu hatırlatan İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol da, “Esnaf odası başkanları çoğu zaman saldırıya uğrayabiliyorlar. Bu sık sık yaşanan bir durum. Böyle durumlarda esnaf odası başkanları, kendilerini nasıl koruyacaklar? Bu kesinlikle yanlış değil. Esas yanlış olan harç parası. Böyle bir hak için 23 bin liralık harç parası konulması, hakkı veriyor gibi gösterip vermemek ve seçim öncesi göz boyamaktır” şeklinde konuştu.

 

 

‘Devlet yeni bir silahlı güç yaratır’

Yenigün’e konuşan, bireysel silahsızlanma temeli üstüne çalışmalar yürüten Umut Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve psikiyatri doktoru Ayhan Akcan, “Devlet farkında değil sanırım, ancak kendisine yönelik yeni bir silahlı örgüt yaratıyor” diyerek olası tehlikelere dikkat çekti. Akcan, “Silahın bireyi korumadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve silah sadece şiddete davetiye çıkartır. Devletin asli görevi, bu güvenliği sağlamakken, birey silahlanıyorsa, o halde kolluk kuvvetleri neden var? Türkiye’nin bel kemiği denilebilecek esnaf odalarına silahın girecek olması, olası öfke kontrolsüzlüğünde büyük bir kaosa da neden olabilecek potansiyeldedir. En önemlisi düşmanımız kim?… Biz, vakıf olarak şiddetle karşıyız ve devletin bu düzenlemeden derhal vazgeçmesini öneriyoruz” açıklamasını yaptı.

30 bin kişi silah ruhsatı alabilecek

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında kurulan oda, birlik, federasyon ve konfederasyon yönetim kurulu başkan ve üyelerine, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri yönetim kurulu başkan ve üyelerine; değişikliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte silah taşıma ruhsatı verilebilecek. 2 bin 995 oda ve bin civarında esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifi bulunan Türkiye’de, 23 bin 93 liralık harç ücretinin ödenmesi durumunda, yaklaşık olarak 30 bin kişi silah ruhsatı alabilecek.

(Yeni Gün İzmir, 23.05.2023)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN