Post image
“Evlenmeden önce psikolojik test yapılsın”

 

Bülent ŞANLIKAN

Şizofren kocası tarafından öldürülen Elif Irmak‘ın yaşadığı mahallenin muhtarı Özlem Çağlar, “Evlenmeden psikolojik test yapılsın” diye isyan etti. Arif Verimli de, kişilik analizi yapan MMPI testi yapılmasını önerdi.

Denizli’de şizofren teşhisi konulan kocası Ahmet Emre Irmak tarafından, çocuk aldırdığı şüphesiyle saçından sürüklenerek götürüldüğü boş arazide bıçaklanarak öldürülen 18 yaşındaki Elif Irmak’ın yaşadığı Pınarkent Mahallesi’nin kadın muhtarı Özlem Çağlar’ın, Elif için yaptığı paylaşım okuyanları duygulandırdı. Paylaşımında Elif ve katili olan kocasının kına gecesinde çekilmiş fotoğrafına yer veren Özlem Çağlar, “Küçük gelinimiz Elifimiz” diye başladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

‘KATİLİNE Mİ ÂŞIK OLDUN?’

“Ne hayalin vardı kim bilir, geleceğe dair ne planların vardı. 18 yaşında, 20 yaşında yaşadığın duygu aşk değildi be yavrucuğum. Katiline mi âşık oldun? Artık yeter! Ölmesin Elifler, ölmesin kadınlarımız canice. Evlilik öncesi psikolojik testler yapılmadan izin verilmesin evliliklere. Anne ve babalar, çocuklarınızla konuşun. Davranışlarınızla onların kıymetli olduklarını hissettirin. Evliliği kurtuluş olarak görmesinler. O yaştaki kızlarımız evlilik değil, tahsilleri ile ilgili planlar kursunlar. Kadınlarımız Rabbimin size emaneti, emanetinizin canını almayın. Çok üzgünüm, hiçbir kelime anlatmaz yaşadığım acıyı. Başımız sağ olsun.”

 

 

 

DANIŞMA MERKEZLERİ AÇILMALI

AKŞAM’a konuşan Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli ise konuyla ilgili görüşlerini Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi başhekimiyken 25 yıl önce dile getirdiğini belirterek şunları söyledi:

“O hastanede evlilik danışma merkezi açmıştık. Orada psikiyatr, aile terapistleri ile psikologlar görev yapıyordu. Evlilik öncesinde kişilerin birbirlerine uygun olup olmadığını tespit etmek, evlilik sırasında yaşanan sorunlar burada çözülebiliyordu. Ayrıca sağlıklı boşanmalar yapılıyordu. Sonrasında bu uygulamanın devam ettirilip ettirilmediği hakkında bir fikrim yok. Bu tarz bölümlerin Türkiye genelindeki ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde açılması lazım.”

ASM’LERDE UYGULANABİLİR

“Belediyelere bağlı aile sağlığı merkezlerinde de bu hizmetler verilebilir. Özellikle ‘Minnesota Envanteri’ adını verdiğimiz MMPI testinin bütün evlenecek kişilere normal AIDS/HIV testi ya da normal akciğer filmi çekermiş gibi de yapılması lazım. MMPI testi yapılmadan evliliğe onay verilmemeli.”

Verimli, MMPI testiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Minnesota çok yönlü kişilik envanteri (MMPI) yaygın olarak kullanılan kişilik testidir. Uygulanan bireyin kişilik özelliklerini objektif ve bilimsel kriterler kullanarak değerlendirmeyi amaçlayan bir testtir. Test hem değerler, tutumlar hem de psikopatolojik belirtiler hakkında zengin bilgi sağlar.”

(Akşam, 04.12.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN