Post image
Film Festivali Zamanı

filmfKasım ayında Çanakkale’de festival rüzgarları esecek. Birbirinden önemli film festivallerinin ilk kez Çanakkale ile buluşmaya hazırlandığı kentte festival programı Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivaliyle start verip, Uluslar arası İşçi Filmleri Festivali ve Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivaliyle devam edecek. Biri bitmeden diğerinin başlayacağı festivaller boyunca 10 günde 100’den fazla film perdeye yansıyacak. Çanakkale deyim yerindeyse filmle yatıp filmle kalkacak.  Çanakkaleliler’in bir filmden diğerine koşarken seçim yapmakta zorlanacağı, farklı fikirlerin paylaşım ortamı bulacağı; emeğin, üretimin, işçinin, ötekileştirilenin, ekolojinin, zeytinin, çevre mücadelesinin, sürdürülebilir yaşamın, sanatın, sokağın, Gezi Direnişinin konuşulacağı festivaller birçok ilke de sahne olacak.

Film dolu günler 30 Ekim -2 Kasım tarihleri arasında Bozcaada’da, bu yıl ilk kez düzenlenen Bozcaada Uluslar arası Ekolojik Belgesel Festivali’yle (BIFED) başlayacak.

Daimi teması ekoloji olan, bu alandaki sanatsal üretimleri desteklemek, ödüllendirmek, adanın ve yörenin ekolojik sorunlarıyla ilgili bilim insanlarını, sanatçıları ve yerel üreticileri bir araya getirmek amacıyla oluşan BIFED, 22 ülkeden geniş bir katılımla gerçekleşecek. 20 filmin yarışacağı festivalde birçok film de dünya, uluslararası ve ulusal premier yapacak. Eşsiz doğasında betonlaşmanın önünü açan çevre düzeni planıyla gündemde olan Bozcaada’da, zeytin de konuşulacak. BIFED kapsamında düzenlenecek üzüm, bağcılık ve zeytin temalı panellerde adanın bağlarının ve zeytinlik alanlarının imara açılması durumunda yaşanacak sorunlar tartışılacak.

Bozcaada’daki festivalin sona erdiği gün, Çanakkale İşçi Filmleri Festivali başlayacak. 9 yıldan bu yana her yıl farklı bir temayla düzenlenen, bu yıl Gezi Direnişini selamlayan “Her Yer Festival, Her Yer Direniş” sloganıyla 1 Mayısta yola çıkan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2-8 Kasım tarihleri arasında Çanakkale’de ilk kez perde açacak. Emeği, işçileri, Gezi Direnişini, işçi mücadelesini, iş cinayetlerini, kentsel dönüşümü, göçü anlatan filmler Çanakkale izleyicisi ile buluşacak.

sinemaseverler_turk_filmlerini_tercih_etti13651548260_h1010575

Çanakkale’deki düzenleyicileri arasında DİSK Genel – İş, KESK, TMMOB, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Çanakkale Tabip Odası ve Pan Görsel Kültür Derneği’nin yer aldığı, Çanakkale Belediyesi’nin katkı sağladığı festival, 2 Kasım Pazar günü saat 17.00’de İskele Meydanı’nda renkli kortej yürüyüşüyle başlayacak. Saat 18.00’de sokağın ve direnişin müzik grubu Praksis konser verecek Fotoğrafçı -Akademisyen Aykan Özener‘in Çanakkale Kepez’deki balıkçıların hızla yapılaşan kentte ata yadigarı mesleklerini sürdürme ve yaşam mücadelelerinin hikayesini anlattığı “Balık Sırtında Yaşamlar – 2” adlı çalışmasının festival açılışıysa aynı gün saat 16.00’da Kepez Belediyesi Nikah Salonunda gerçekleşecek. Çanakkale İşçi Filmleri Festivali boyunca yaklaşık 50 film, ücretsiz izlenebilecek.

Film gösterimleri Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesi, Türkan Saylan Sosyal Tesisleri, Kepez Belediyesi Nikah Salonu, Yalı Hanı ve Pan Görsel Kültür Derneği’nde yapılacak. Bazı filmlerin yönetmenlerinin izleyenlerle söyleşi yapacağı festivalde Soma Paneli de düzenlenecek. Oldukça yoğun bir programla geçecek Çanakkale İşçi Filmleri Festivali 8 Kasım Cumartesi günü Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde katılımcıların kendi Gezi hikayelerini anlatacağı “Gezi Direnişi Paneli” ile sona erecek.

timthumb

Bu yıl 7 – 8 – 9 Kasım tarihlerinde 7.’si düzenlenecek olan Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivali, Pan Görsel Kültür Derneği’nin katkılarıyla ilk kez Çanakkale’ye geliyor. 7 Kasım Cuma günü 11 ille eş zamanlı başlayacak olan festival; belgesellerin gücünden faydalanarak sürdürülebilir bir yaşam için kültürel değişime katkı vermeyi amaçlıyor. Sürdürülebilir yaşamın ancak çeşitlilikle mümkün olacağı bilinciyle toplumun her kesiminden katılımcıları bir araya getirmeyi öngörüyor. Aykan Özener‘in Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Pan Görsel Kültür Derneği’nin ev sahipliğinde üç gün boyunca Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesinde gösterimi yapılacak filmler, ücretsiz izlenebilecek. Festival kapsamında sürdürülebilir yaşam kavramıyla ilgili paneller de düzenlenecek.

(Çanakkale Hedef, 24.10.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN