Post image
Guantanamo Günlükleri şimdiden favori seçildi

117

İngiltere’nin kurmaca olmayan edebiyat türünde takdim edilen en saygın ödüllerinden Samul Johnson Prize’ın uzun aday listesi açıklandı. Biyografi, tarih, gazetecilik, bilim ve gezi yazılarına verilen ödülün bu yılki favorisi şimdiden, Muhammed Veled Salahi’nin Guantanamo Kampı’nda geçen işkence dolu yılları anlattığı kitabı Guantanamo Diary/ Guantanamo Günlükleri görülüyor. Sicili temiz olmasına rağmen El – Kaide üyesi olduğu iddia edilerek 2002’den beri kampta tutulan Moritanyalı Salahi, gördüğü işkenceleri ve aşağılanmaları detaylarıyla anlattığı kitabını, Guantanamo’da öğrendiği İngilizceyle yazmıştı.

Toplam 466 sayfadan oluşan kitabı 2005’te yazmış, ancak Amerikan hükümeti’nden kitabın basılması için gerekli izin çıkmamıştı. Ne var ki, Slate dergisi üç bölümden oluşan pasajlar halinde kitabın bir kısmını 2013’te yayınlamış, yazılanlar ABD’de büyük yankı uyandırmıştı. Ardından Amerikan hükümetinin kitabın basımına izin vermesi için yoğun çaba gösteren Salahi’nin avukatları nihayet Ocak 2015’te Guantanamo Günlükleri’ni yayınlatmayı başardı. İnsanlık dışı sorguları, maruz kaldığı cinsel taciz ve aşağılanmaları, kampta kullanılan dayak yöntemlerini ve Salahi’nin ailesini öne sürerek yapılan tehditleri (İşkenceciler, Salahi’yi annesini kampa getirterek, ona toplu tecavüzde bulunacaklarını söylemiş) anlattığı kitabıyla jüri üyelerinin favori eseri ve yazarı olan Salahi, Samuel Jackson Prize’ı kazanırsa, 20 bin Euro’nun sahibi olacak.

Salahi’nin eseri nin yanısıra uzun aday listesinde 20’nci yüzyılın en büyük şairlerinden biri olarak değerlendirilen İngiliz şair Ted Hughes’un arşivini beş yıl boyunca araştırarak Hughes’un yaşamını kaleme alan biyografi romanları yazarı Jonathan Bate’de bulunuyor. Jüri koltuğunda Pulitzer Ödüllü tarihçi Anne Applebaum’un oturduğu Samuel Jackson Prize’ın geçen yılki kazananı, His for Hawk adlı otobiyografisini kaleme alan ve uluslararası çok satanların uzun süre zirvesinde kalmayı başaran yazar Helen Macdonald olmuştu. Ödülün sahibi 2 Kasım’da belli olacak.

(Taraf, 23.09.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN