Post image
İmam Hatip Uçtu

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün son 10 yılı değerlendirdiği rapora göre lise türlerine göre gidilen okul oranında en fazla artış imam hatiplerde oldu.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullara giden öğrenci sayısında sınırlı düzeyde artış görülürken, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ndeki öğrenci sayısında ise düşüş yaşandı. 2012-2013 yıllarında resmi örgün ortaöğretimde okullaşan 3 milyon 811 bin 767 öğrencinin yüzde 47.6’sı (1 milyon 816 bin 159) fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liselerine gidiyor. Öğrencilerin yüzde 42.4’ü (1 milyon 614 bin 837) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı meslek liselerinde eğitim alıyor. Yüzde 10’u (380 bin 771) ise Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bünyesindeki imam hatip liselerine ve buralardaki programlara devam ediyor.

SİİRT, MUŞ VE BATMAN ÖNDE
Rapora göre, liselilerin en fazla olduğu iller Siirt, Muş ve Batman, en az olduğu il ise Tunceli, Çanakkale ve Edirne. Bu yaş grubunda okullaşma oranı ise yüzde 70.1. Liselilerin yüzde 4’ü geçen yıl burs aldı. Burs oranına göre kız öğrenciler kısmen erkek öğrencilere göre daha avantajlı.

DERSLİK SAYISI ARTTI
Ortaöğretimde 10 yılda derslik sayısında önemli bir artış oldu. Ancak lisenin 4 yıla çıkarılması, bu kademenin zorunlu eğitim kapsamına alınması ve okullaşma oranlarındaki artış derslik başına öğrenci sayısındaki iyileşmenin bazı bölgelerde sınırlı düzeyde kalmasına neden oldu. Geçen yıl Türkiye genelinde öğrenci başına 31 olan derslik sayısı, Güneydoğu Anadolu’da 38, İstanbul’da 37 olarak gerçekleşti. OECD ülkelerinde ortak derslerin türü ve sayısı daha fazla iken Türkiye’de seçmeli derslerin oranı belirgin bir şekilde yüksek. Seçmeli ders oranı OECD’de yüzde 14 iken, Türkiye’de yüzde 42. Yabancı dil dersinin, genel ortaöğretim 15 yaş grubu için, program içerisindeki oranı OECD’de yüzde 14 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 7. Liselerde öğrenci sayısındaki önemli artışa karşın öğretmen ihtiyacı büyük ölçüde karşılanıyor. Liselerde ülke genelinde öğretmen başına öğrenci sayısı 2011 yılında 18 iken, 2013’te 16 oldu. Söz konusu oranın OECD ortalaması ise 14.
3 bine yakın öğrenci UMRE yolcusu

DİYANET İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan projede 13-27 yaş arasındaki öğrenciler yarıyıl tatilinde 10 günlük turla umreye gidecek. Öğrencilerin yanı sıra veli ve öğretmenlerin de katılacağı umre turunda 10 bin kişi yarıyıl tatilini kutsal topraklarda geçirecek. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel, “İlk sene 2 bin 600 öğrenci ve veli katılmıştı. Geçen yıl 5 bin 500, bu yıl da 10 bin 461 kayıt yaptık” dedi. Öğrencilerin belirlenmesinde herhangi bir ayrıma gitmediklerine dikkat çeken Yücel, katılanların 3 kişilik odalarda kalarak kişi başına 760 Euro ödeyeceğini söyledi. Tur programına kayıt yapan ilkokul öğrencisi yok. Ancak 13-27 yaş arası her kademeden öğrenciler yer alıyor. AA

imam hatip istatistik

(hurriyet.com.tr, 14 Ocak 2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN