Post image
J. K. Rowling polisiye yazarsa

kitap-fot

MELTEM KULA

J. K. Rowling‘in Robert Galbraith mahl asıyla yazdığı romanı, bir süper model cinayetinin peşine düşen dedektifin macerasını işliyor.

Harry Potter serisiyle ünlenen yazar J.K. Rovvling’in, “Boş Koltuk” romanından sonra başka bir kitap yazıp yazmayacağı merak konusuydu. Yazarın hayranları dört gözle yeni bir kitabın haberini beklerken J.K. Rovvling yayıncılık dünyasını alt üst eden, herkesi şaşırtan bir işe imza attı.

HarryPotter1

Kim bu Robert Galbraith?

2013 yılında hiç kimsenin tanımadığı bir isimle, Robert Galbraith adıyla, yazdığı dedektif romanım İngiltere’nin önde gelen yayınevlerinden birine gönderdi. Yayınevi kitabın arkasındaki ismin J.K. Rowling olduğunu bilmeden bu kitabı “The Cuckoo’s Calling” ismiyle basma kararı aldı.

15-07-2013-565143Robert Galbraith mahlasını kullanan J.K. Rowling, isminin getirdiği ünü kullanmadan çok sayıda yazar ve eleştirmenden beğeni topladı ve aylar boyunca gerçek kimliği ortaya çıkmadı. Kimse Robert Galbraith’in kim olduğunu bilmese de roman edebiyat dünyasında ilgi gördü. Ancak gerçeğin ortaya çıkması uzun sürmedi. Rovvling’in izni olmadan, dedikodular yoluyla, bu gizemli ismin arkasındaki gerçek yazarın J.K. Rovvling olduğu anlaşıldı ve haber tüm dünyada büyük sansasyon yarattı. Hatta J.K. Rovvling, isminin ortaya çıkmasında kabahati olan eski avukatını dava etti ve dava Rovvling’in lehine sonuçlandı. Kısa bir süre sonra ise kitabın bir üçleme olacağı duyuruldu.

Üçlemenin ikinci kitabı “The Silkworm” da İngiltere’de 19 Haziran’da raflardaki yerini aldı. Karizmatik dedektif J. K. Rovvling’in tüm dünyada yankı uyandıran ilk dedektif romanı, Pegasus Yayınları tarafından “Guguk Kuşu” ismiyle Türkiye’de Temmuz ayının ilk haftasında piyasaya sunulacak.

Geçtiğimiz yıl nisan ayında İngiltere’de yayımlanan “Guguk Kuşu”, dedektif Cormoran Strike’ın bir süper modelin cinayetinin peşine düşmesini konu alıyor. Paparazilerin peşinden koştuğu, adını skandallarla ve göz alıcı güzelliğiyle duyuran çok ünlü bir mankenin şüpheli intiharını konu eden romanda, karizmatik dedektif Cormoran Strike ile çekici ve keskin zekâlı yardımcısı Robin Ellacott‘un maceraları anlatılıyor.

Piyasaya çıktığı hafta yalnızca 500 kopya satan, Rovvling’in itirafından sonra ise bir haftada 17 bin 662 kopya satarak İngiltere çok satan romanlar listelerinde bir numaraya yükseldi.

Karakterlerinin canlılığı, güçlü diyalogları, mizahi üslubu ve kurgusuyla hayranlarından tam not alan kitap daha şimdiden Agatha Christie romanları kadar başarılı bulunuyor ve serinin, geleceğin klasikleri arasında yer alacağı konuşuluyor.

Rovvling’in yarattığı dedektif Cormoran Strike karakteri de Sherlock Holmes kadar ünlü olacağa benziyor.

“GUGUK KUŞU”
Robert Galbraith
Çev: Zeynep Heyzen Ateş
Pegasus Yayınları

(Milliyet Kitap, 20.06.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN