Post image
‘Kaç silah var’ sorusuna CİMER’den olumsuz yanıt

 

Mahir BAĞIŞ

ANKA – Vatandaş, CİMER’e Türkiye’deki ruhsatlı ruhsatsız silah sayısını sordu. Gelen yanıtta bu sorunun cevabının araştırmayla ortaya çıkacağı bildirildi. Yani Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısını devlet de bilmiyor!

ATEŞLİ silahla yapılan saldırılar ve buna bağlı yaralanma ve ölümler giderek artıyor. En son 28 Temmuz’da İstanbul’un Esenyurt ilçesinde Yunus Emre Erzen (24) ve Batuhan Bayındır‘ın (20) silahla öldürülmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (ÇİMER) “Türkiye’de kaç kişide ruhsatlı silah var? Bu ruhsatlı silahların kaçı suça bulaşmış? Ruhsatı olmayan ama tespit edilen kaç silah var? Bireysel silahlanma hangi boyutta” sorusu yöneltildi.

CİMER’in yanıtında ise Bilgi Edinme Hakkı Kanunu hatırlatılarak; “Araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verilebileceği” belirtildi. CİMER’in yanıtı şöyle:

“Emniyet Genel Müdürlüğümüze intikal eden İlgi’de kayıtlı ÇİMER başvurunuz incelenmiştir. 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 7’nci maddesinin ikinci fıkrası: ‘Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler.’ hükmü gereğince söz konusu talebiniz uygun görülmemiştir. Bilgilerini rica ederim.”

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele eden Umut Vakfı‘nın Yönetim Kurulu Üyesi, Psikaytr Dr. Ayhan Akcan, Türkiye’de yaklaşık 36 milyon kaçak silah olduğunu ifade etmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü Temmuz 2022’deki açıklamasına göre 627 bin 765 taşıma ruhsatlı silah bulunuyor. Taşıma ruhsatlı silahların 185 bin 153 adedini ise can güvenliği ve meslek mensubiyeti olan birden fazla edinim hakkı bulunan sivil vatandaşlar oluşturuyor. 370 bin olan bulundurma ruhsatı da dahil edildiğinde ruhsatlı silah sayısı Haziran 2022 itibarıyla 998 bin 237.

(Türkiye’de Yeni Çağ, 21.09.2023)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN