Post image
Kokain peşinde!

 

Melih AŞIK

Peru polisinin iddiasına göre, Türkiye’ye gönderilmek üzere seramik şekli verilerek paketlenmiş 20 milyon dolar değerinde kokain yakalanmış.

Şu sırada tesadüfen Mülkiye’den arkadaşımız Sumru Akıncı Noyan’ın raflara yeni çıkan “Aklımda Kalanlar” adlı kitabını okuyoruz. Sumru Noyan, mezuniyetten sonra Dışişleri Bakanlığı’na girmiş, başarılı bir diplomat olmuştu. Büyükelçilik sırası geldiğinde de Dışişleri’nden izinli olarak Birleşmiş Milletler’e geçti, Uyuşturucu ile Mücadele Programı’nda (UNODC) üst düzey bir göreve getirildi.

12 yıl görevde kalan Sumru Noyan başarıları nedeniyle merkezi Viyana’daki örgütün başkan yardımcılığına kadar yükseldi.

Sumru Noyan, kitabında, İran, Afganistan, Lübnan, Myanmar, Pakistan Tacikistan, Kamerun, Etiyopya derken sayısız ülkede uyuşturucu ve insan kaçakçılığının kontrolü için yaptığı çalışmaları ve görüşmeleri anlatıyor. Bir kadın için hayli zor zamanlardan geçmiş. Afganistan’da uyuşturucu trafiğinin de başında olan Kandahar Valisi ile görüşmesi dahil kitabın sayfalarını bir polisiye öykü heyecanı ile okuyoruz.

Bu arada dünyayı Sumru ile birlikte dolaşıyor, çok ilginç bilgiler ediniyoruz. Sumru, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da dolaşırken sıcakta ağaç altlarında uzanmış, yaprak çiğneyen insanlar görüyor. Soruşturunca, bunların “kaht” adı verilen bitkiyi çiğnediğini öğreniyor. Bu bitki hem uyuşturucu etkisi yapıyor hem tokluk hissi veriyormuş. Karnını doyuramayan ülkeler için mucize bir bitki anlayacağınız!

Değerli diplomatımızı zor görevdeki başarılarından dolayı geç de olsa kutluyoruz.

Aklımda Kalanlar – Dışişleri’nde ve BM’de Geçen 44 Yıl Kitap Açıklaması
“BM, insanları cennete götürmek için değil de insanlığı cehennemden kurtarmak için kurulmuştur.” BM çalışanları tarafından sık sık tekrarlanan, bir nevi görev çerçevesi ve tarifi olarak benimsenen, çok sevilen ve barış misyonu dönüşünde şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybeden BM’nin ikinci Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld’ün bu sözleri günümüzde de geçerlidir.

A. Sumru Akıncı Noyan, mesleki tecrübelerini, unutulması zor anılarıyla harmanlayarak anlatırken BM’ye ve Dışişleri’ne farklı bir kapı aralıyor hiç şüphesiz. Gençlere de BM’de çalışmayı hedef edinmelerini tavsiye etmeyi unutmuyor.

Aklımda Kalanlar – Dışişleri’nde ve BM’de Geçen 44 Yıl
A. Sumru Akıncı Noyan
Luna Yayınları
264 sayfa

(Milliyet, 30.03.2023)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN