Post image
Kumpaszedelere 13 milyon lira

balyoz-davasinda-saniklarini-film-gosterisiyle-4863875_4490_o

Mert İnan

Yüzlerce askerin, kumpas davaları nedeniyle uğradıkları haksızlıkların telafisi için açtıkları davalar bir bir sonuçlanıyor. Halen sonuçlanan 24 davada 27 askerin kazandığı tazminat tutarı 13 milyon 171 bin lirayı aştı.

Kumpas davalarının mağduru yüzlerce emekli ve muvazzaf askerin, Adalet Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davalarının devlete faturası ağırlaşıyor. Şu ana kadar sonuçlanan 24 davada 27 askerin kazandığı tazminat miktarı, 11 milyon 276 bin 600 lirası manevi olmak üzere 13 milyon 171 bin 872 lirayı buldu.

Kumpas Mağdurları Derneği (KUMPASDER) Başkanı emekli Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, açtıkları tazminat davalarına ilişkin Milliyet’e konuştu. Üçok, şunları söyledi:

“Maddi manevi tazminat davaları her kumpas mağdurunun ikamet ettiği Ağır Ceza mahkemelerinde açılıyor. Açılan davaların amacı haksız tutuklama ile ilgili ortaya çıkan maddi, manevi zararın giderilmesidir. Haksız tutuklamalar ile sadece cezaevinde alıkoyulma süresi anlaşılmamalıdır. Kumpaszedeler sadece hapiste yatmakla kalmadılar. Arkadaşlarımız tutuklu kaldıkları süre içinde TSK mensubu olarak elde edecekleri terfilerden de mahrum bırakıldılar. Birçok arkadaşımız general olabilecekken Personel Kanunu’nda yer alan tutukluluk süresi nedeniyle terfi edemedi. Bu arkadaşlarımız bekleme süreleri dolduğu için emekli edildiler.
Mahkemeler açılan davalara sadece haksız tutuklama olarak değil, aynı zamanda bu kişilerin gelecekteki başarıları ve mevkilerinin ellerinden alınmış olduğunu göz önünde bulundurarak karar vermesi gerekir.

Bir mahkemede kumpas mağduru arkadaşımıza 40 bin lira tazminat bedeline hükmederken başka bir mahkeme bir diğer arkadaşımıza 1 milyon lira tazminat ödenmesine karar verebiliyor.

‘Acıları karşılanmalı’

Tüm mahkemelerin bu davaları basit haksız tutuklama olarak görmeyip, kumpaszede olan kişilerin istikballerinin ellerinden alındığını bilmesi gerekir. Tazminat almaya hak kazanan arkadaşlarımızın dosyaları Maliye ve Hazine avukatları tarafından inceleniyor. Mahkeme kararları Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nde temyize gidiyor. Yargıtay 12. Ceza Dairesi son kararı verecek merci. Balyoz Davasında 360’dan fazla arkadaşımız yargılandı. Vefat eden arkadaşlarımız oldu. İçimizde en büyük acıyı çekenler vefat edenlerin aileleridir. Bu ailelerin acılarını karşılayacak yasal düzenleme mutlaka yapılmalıdır.”

Üçok: Bu paralar onlardan tahsil edilsin

“F Tipi suç örgütü TSK’ya kumpas kurdu” diyen Üçok şöyle devam etti:

“Kumpas nedeniyle TSK yapısında büyük hasarlar meydana geldi. Komuta kademesi değişirken, birçok arkadaşımız TSK’nın dışına itildi. Devletin hukuken rücu hakkı var. Devlet bu hakkı kullanarak TSK mensuplarına kumpas kuran yasadışı örgüt elemanlarından tazminat paralarını tahsil edebilir. Kumpasçılar nedeniyle ortaya çıkan bu ekonomik tablonun devlet tarafından ödenmemesi gerekir. Bu paralar devlet mekanizmalarına sızan yasadışı F tipi elemanlarından kuruşuna kadar tahsil edilsin.”

Balanlı ve Saygun da tazminat davası açtı

Balyoz ve Ergenekon gibi Kumpas iddiasının araştırıldığı davalarda sanık olan yüzlerce kişinin açtığı tazminat davaları çeşitli mahkemelerde sürüyor. Dönemin Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, hak kaybı nedeniyle 5 milyon lira tazminat talebiyle dava açtı. Balyoz davası mağdurlarından Emekli Orgeneral Ergin Saygun da, ailece yaşadıkları maddi manevi kayıplar nedeniyle 1 milyon 100 bin liralık tazminat davası açan isimlerden.

kumpas

(Milliyet, 26.01.2016)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN