Post image
Kural tanımazsan ‘kural’ olmaz

k

Esra Karataş

Aksiyon sevenlere hitap eden “Kuralsız”, beş farklı kategoride yetiştirilen gençlerin ve hâkim iktidarı yıkmaya doğru yükselen isyanın hikâyesini anlatıyor.

Yönetmenliğini Robert Schwentke’nin üstlendiği, Veronica Roth’un öyküsünden beyazperdeye aktarılan serinin devam filmi The Divergent Series: Insurgent/ Kuralsız  gösterimde. İlk film Uyumsuz‘da toplumun, insanların karakterlerine göre beş farklı sınıfa ayrıldığını görmüştük. Klanlar hâlinde yaşayan bu beş grubun gençleri seçimlerini yapıyor ve ait oldukları gruba göre eğitiliyorlardı. Bütün aşamalardan geçen bilgeler, dostlar, dürüstler, fedakârlar ve cesurlar ait oldukları gruba gönderiliyordu. Oldukça sert ve faşizan bir süreçti bu ve insanlar kaderine razı ruhlar gibi dolaşıyorlardı ortalıkta. İlk filmde kafamızda soru işaretleri olsa da çizilen dünyanın doğal sınırlarını kabul etmiştik.

Ve devrim başlar

İkinci filmde bu doğal sınırların aslında yapay olarak kurgulandığını görüyoruz. Kuralsız, ancak kural tanımayan bir bakış açısına sahip olarak gerçeklere ulaşılabileceğinin altını çiziyor. Kahramanımız Tris, bundan böyle koruyucusu olarak hep yanında hissedeceği Four’la yaşadığı dünyanın sınırlarını zorlamak niyetindedir. Ayaklanmada ölen insanlar Tris’in kâbuslarında yerini alır. Kendine olan inancını kaybetmeye başladığı bu süreçte etrafına ölüm saçtığı fikri kâbuslarının ana kaynağıdır. Artık devrime dönüşmek zorunda olan halk ayaklanması filizlenirken iktidar kavgaları, hırslar, tutkularla bezeli bir oyunun içinde buluruz kendimizi. Gerçeğe ulaşmak için atılan her adım Tris’in kendisiyle yüzleşmesini de sağlar. Çözülme süreci filmin tüm yüzeyine yayılır. ‘Yaratılan’ bu dünyanın aldığı tahribat bambaşka dünyanın varlığını haber verir. Bundan sonra duvarların ardını göreceğimiz gelişmeler ise başka bir filmin konusu olacaktır.

Aksiyon zaafına yenik düşüyor

Aşk vurgusunun ağırlık kazandığı film, katmanlı altyapısına rağmen aksiyon sahnelerinin zaafına yenik düşüyor. Bir bilimkurgudan öte bilgisayar oyununda olduğunuz hissini fazlasıyla yaşatıyor. Bu anlamda filmin oldukça genç bir yaş grubuna hitap ettiği kesin. Shailene Woodley başta olmak üzere, filme yeni dâhil olan Naomi Watts ve iktidarın soğuk yüzünü temsil eden Jennifer rolünde Kate Winslet oldukça başarılı performanslar sergiliyor.

(Taraf, 20.03.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN