Post image
Milyarderlerin listesi kabardı

mil

EKONOMİ SERVİSİ – Dünyanın önde gelen lüks yayınlarından “Hurun Report” tarafından yayınlanan “Hurun Küresel Zenginler Listesi 2016”ya göre özellikle Çin’in başkenti Pekin’deki zengin sayısının, New York’u solladığı belirtilirken, Türkiye’deki milyarder sayısının da arttığı vurgulandı.

Saygınlığıyla ve son 5 yıldır yayınladığı zenginler listesiyle bilinen Hurun Report, bu yıl da listeyi yeniledi. Çin’in başkenti Pekin, bu yıl listeye 32 milyarder birden eklerken, kentteki milyarder sayısının 100’e ulaştığını bildirdi. Bu yılki listeye Çin’den toplam 90 milyarder eklenirken, Çin, 568 kişiyle ülkeler sıralamasında ilk sırada bulunuyor. Daha önce en çok zenginin yaşadığı kent olan New York, 95 milyarder ile ikinciliğe düşerken, ABD genelinde 2 kişi listeden düştü. Böylece ABD’li milyarderlerin sayısı da 535’e geriledi.

mil1

Listede 1 Türk daha

Hurun Report’un listesinde, Türkiye’den de 34 milyarder bulunuyor. Listede, bu 34 kişinin 28’inin İstanbul’da yaşadığı belirtilirken, bir kişinin listeden çıkmış olması da dikkat çekiyor. Türkiye, en çok milyarderin yaşadığı 13. ülke, İstanbul ise 11. kent olarak görünüyor. Türkiye, milyarder sayısında Güney Kore, Avustralya, Tayland gibi ülkelerin de üzerinde yer alıyor. Türk milyarderler, listenin “ilk 500”üne giremedi.

Hurun Report’un Başkanı Rupert Hoogewerf, borsalardaki düşüş ve piyasalardaki durgunluğa rağmen Çin’de yeni milyarder sayısının geçen yıl dünyanın diğer ülkelerine göre daha fazla artmış olmasına dikkat çekti. Hoogewerf, bununla birlikte söz konusu kişilerin “saptayabildikleri” ile sınırlı olduğunu belirterek Çin’de devletten servetini gizleyen başka milyarderler de bulunduğunu, dolayısıyla listenin, Çinli milyarderlerin sadece “yarısını” temsil ettiğini belirtti.

Çin’in en büyük inşaat firması Dalian Wanda’nın sahibi Wang Jianlin, 26 milyar dolarlık servetiyle listede ülkenin en zengini olarak yer alırken, ABD’nin ve aynı zamanda dünyanın en zengini değişmedi. 80 milyar dolarlık servetiyle Microsoft’un kurucusu Bill Gates ilk sırada bulunurken, onu 68 milyar dolarla yatırımcı Warren Buffett izledi. Hurun Report listesinin üçüncü sırasında ise 64 milyar dolar servete sahip İspanyol işadamı Amancio Ortega bulunuyor.

mil2

Servetleri iki ülkeye bedel!

Bu yıl 68 ülkeden 2188 milyarderin yer aldığı listenin genişlediğine dikkat çeken Hurun Report, 99 kişinin daha eklendiğini ve zenginler sayısında yine rekora ulaşıldığının altını çizdi. Listede yer alan milyarderlerin toplam servetinin yüzde 9’luk artışla 7.3 triyon dolara çıktığı belirtilirken, bunun, Almanya ve İngiltere’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası toplamı kadar olduğu da ifade edildi.

Bir önceki listeyle karşılaştırıldığında, 729 kişinin servetlerinde düşüşler yaşandığını kaydeden Hurun Report, 102 kişinin ise listeden çıktığını belirtti. Res zenginler, rublenin değer kaybı ve ülkenin enerji sektöründeki düşük performans nedeniyle servetlerinin 130 milyar dolarını kaybetti. Listede bulunan zenginlerin yaş ortalaması 64 olarak belirlenmiş.

Bununla birlikte zenginlerin yüzde 69’u, servetlerini miras yoluyla değil de, kendileri çalışarak elde etmiş. Bununla birlikte dünyada milyarderlerin sayısının 2013 yılından bu yana yüzde 50 artmış olması da ilginç bir başka unsur.

mil3

(Milliyet, 26.02.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN