Post image
Nükleer Savaşta 5 Milyar Kişi Ölür

 

Amerikan Rutgers Üniversitesinde Rusya ile yapılacak olası bir nükleer savaşın sonuçları mercek altına aldı. “Nature Food” dergisinde yayınlanan verilere dayalı araştırmada, nükleer savaşın sebep olacağı duman, kalıntı ve isin, güneş ışıklarını engelleyip, tarımsal üretimi yüzde 90 azaltacağı ve 4 yıl içinde 5 milyardan fazla insanın açlıktan öleceğini ortaya koydu.

Amerika’nın New Jersey Eyaletindeki Rutgers Üniversitesinde çalışan iklim bilimcilerin öncülüğünde yürütülen ve nükleer savaş sonrası mahsul üretiminin tahmin edildiği küresel bir çalışmaya göre, ABD ve Rusya arasında gerçekleşecek bir nükleer savaştan sonra 5 milyan aşkın insan açlıktan ölebilir.

“Nature Food” isimli bilimsel dergide yayınlanan araştırmada, 256 yıllık geçmişe sahip Rutgers Üniversitesi’nde Çevre Bilimleri Bölümünde iklim bilimi profesörü Alan Robock, “Veriler bize tek şey söylüyor: Nükleer bir savaşı gerçekleşmeden önce önlemeliyiz” derken Rutgers Çevre Bilimleri Bölümünde çalışan Yard. Prof. Lili Xia da, benzer ifadeler kullandı. Dergide yayınlanan makalenin baş yazarı Xia, Robock ve meslektaşları, önceki araştırmalara dayanarak nükleer silahların patlatılmasıyla başlayacak yangın fırtınalarından atmosfere ne kadar is gideceğini ve bu islerin güneş ışığını ne kadar engelleyeceğini hesapladı. Araştırmacılar, ülkelerin her birinin boyutuna göre altı savaş senaryosuna (Hindistan-Pakistan arasındaki küçük çaplı beş savaş ile ABD-Rusya arasındaki nükleer bir savaş) ait is dağılımını hesapladı.

 

 

TAHIL ÜRETİMİ BİTECEK GİBİ

Bu veriler daha sonra ABD Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi’nce (NCAR) desteklenen bir iklim tahmin modeli olan Toplum Destekli Dünya Sistemi Modeli’ne girildi. NCAR Toplum Destekli Kara Modeli, önemli tarım ürünlerindeki (darı, pirinç, yazlık buğday ve soya fasulyesi) üretkenliğin ülke ülke tahmin edilmesini sağladı. Araştırmacılar ayrıca çiftlik hayvanlarının otladıkları alanlarda ve küresel balık yataklarında öngörülen değişimleri de inceledi. Test edilen en büyük senaryo olan ve ABD-Rusya arasındaki bir nükleer savaşta ise ortalama küresel kalorik üretim miktarı, savaştan 3 ila 4 yıl sonra yüzde 90 kadar azalma gösterdi. Araştırmacılar, söz konusu değişimlerin küresel gıda pazarlarında feci bir aksamaya sebebiyet vereceğini belirtti. Mahsul veriminde görülecek yüzde 7’lik bir azalmada bile, gezegenin yüzde 75’inden fazlasını 2 yıl içerisinde aç bırakacak.

PROFESÖR ROBOCK, UYARDI

Profesör Robock, nükleer bir savaşın küresel gıda sistemlerinin sonunu getireceğini ve bu süreçte milyarlarca insanın ölümüne yol açacağını çok iyi bildiklerini belirterek “Araştırmalar olası bir nükleer savaş durumunda 5 milyardan fazla insanın ölebileceğim ortaya koydu. Nükleer savaşı önlemeliyiz” dedi.

(Yeni Akit, 17.08.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN