Post image
Sağ kalma suçluluğu yaşıyoruz

 

Sıla ARABACIOĞLU

Deprem bölgesindeki vatandaşların travma yaşadıklarına dikkat çeken Psikolog Petek Çakaloz, yardım etmenin depresyonu ve kaygıyı azalttığını kaydetti. Av. Çiler Nazife Koşar ise insanların ‘Sağ kalma suçluluğu’ yaşadıklarını ifade etti.

Psikolog Petek Çakaloz, deprem bölgelerindeki vatandaşların başlarına bir şey gelmese bile bir travma yaşadıklarının altını çizdi.

‘YARDIM İYİLEŞTİRİR’

Çakaloz, “Travmaya bağlı duygusal tepkiler olması normal. Depresyon, anksiyete ve suçluluk olabilir. Öncelikli olan fiziksel ihtiyaçlar ama psikolojik destek de önemli. Güven duygusu sarsıldı orada, ‘Bu dünya güvenli değil, her an hepimizin başına bir şeyler gelebilir ve hiçbir şey kontrolümde değil’ hissi başladı. Temel duygu kontrolün gitmesi ve belirsizlik” dedi.

“Eli kolu bağlı olmak” deyimine dikkat çeken Çakaloz, “Bu insanı daha da yorar. Sonuçta değiştiremeyeceğimiz bir şeyler yaşıyoruz. Ona takılmak yerine değiştirebileceğim ve katkı sağlayabileceğim ne var diye düşünmek gerekiyor. Yardım etmek iyileştirici bir güç. Bir eylemde bulunmak kendi elinden geldiğini yapabilmek depresyona ve kaygıya da iyi gelen bir şey. İzlemek, biraz daha suçluluk hissini körükler” diye konuştu.

Av. Çiler Koşar ise toplum olarak sağ kalma suçluluğu yaşadığımıza dikkat çekti.

‘İNTİHARA GİDEBİLİR’

“Gölcük Depreminde de bunu gördük. Hayatta kaldığınıza sevinemiyorsunuz, ‘keşke ölseydim’ diyorsunuz. Bu stres ile başa çıkamadığınızda intihara gidiyor. Bu konuda ihtiyacı olanlara psikolojik destek verilmeli” dedi.

(Yeni İzmir, 13.02.2023)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN