Post image
Sanki doğurmak için Türkiye’ye gelmişler

 

Erman ÇİMEN

Hatay’daki sığınmacı sayısının astronomik artışından duyduğu endişeyi yeniden dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Suriyeli kadınların doğurganlık oranına dikkat çekti.

DOĞURGANLIKLARI MÜTHİŞ

Oldubittiyle başlayan krizin ardından gelen yüzbinlerce sığınmacının büyük sorun olduğunu vurgulayan Savaş şöyle konuştu:

“Buna ek olarak müthiş bir doğurganlık oranı söz konusu. Her Türk kadını 2,01 oranında çocuk doğururken bu oran Suriyeli kadınlarda 5,3. Erkekler ise birden çok evlilik yapabiliyor.

OY KULLANACAKLAR ÇOĞALDI

Genel seçimlerde 13 bin Suriyeli Hatay’da oy kullandı. Şu anda 24 bini geçmiş durumdalar. Daha 4 yıl olmadan Suriyeli seçmen sayısı yüzde 85 arttı. Hataylı seçmen sayısı ise yüzde 5 arttı. Suriyeliler için iki yeni okul yaptırdık. Ama doğum oranı bu kadar fazla olursa okul yetiştirmeniz mümkün değil.”

BEBEK SAYISI 754 BİNİ AŞTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 19 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısının 450 bin civarında olduğu açıklamıştı. Aradan geçen 2,5 yıldan sonra 17 Mart 2022 tarihinde de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 754 bin Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini söylemişti.

SURİYELİLER HATAY’DA DOĞUM REKORU KIRIYOR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, televizyon yapımcısı Armağan Çağlayan’ın YouTube kanalında hazırlayıp sunduğu Zor Ama Yine De Sor programının konuğu oldu. Bir soru üzerine Hatay’daki Suriyeli sayısındaki yaşanan artıştan duyduğu endişeyi bir kez daha dile getiren Savaş kentin Cumhuriyetten sonra bile bağımsızlık mücadelesi veren bir şehir olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün engin tecrübesi, siyasi ve askeri dehası ve şehrimizdeki önderlerin mücadelesiyle 20 yıl sonra esaretten kurtulmuş bir şehiriz. Geçmişimizi unutacak çağa henüz gelmedik. Oldubittiyle başlayan kriz ve sonrasında gelen yüzbinlerce sığınmacı geldi. Buna ek olarak müthiş bir doğurganlık oranı. Her Türk kadını 2,01 oranında çocuk doğururken bu oran Suriyeli kadınlarda 5,3. Aynı zamanda erkekler birden fazla evlilik yapabiliyor. Genel seçimlerde 13 bin Suriyeli Hatay’da oy kullandı. Şu anda 24 bini geçmiş durumda. 4 yıl olmadan Suriyeli seçmen sayısı yüzde 85 arttı. Hataylı seçmen sayısı yüzde 5 arttı. Çocuklarımızın öz yurdunda garip olmasını istemiyoruz. Hatay’ın Hataylılar tarafından yönetilmesini istiyoruz. Sığınmacıların kendi ülkelerinde huzurlu bir yaşam sürmesinden yanayız. İktidara geldiğimizde bir an önce çözeceğimiz sorunlardan bir de bu olacak.”

Savaş, Suriyeliler’den kaynaklı şehrin sosyal yaşamında değişiklikler olduğunu da söyledi. Suriyeliler’in park, bahçe ve yeşil alanlarda çok uzun süreli vakit geçirdiği için Hatay halkının bu yerlere gitmez olduğunu ifade eden Savaş, Hatay halkıyla Suriyeliler arasında bugüne kadar büyük bir sorun olmadığını da söyleyerek 12 yıldır hiçbir problemin yaşanmamasında Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin büyük pay sahibi olduğunu ifade etti.

Suriyeliler’in eğitimi hakkında ise Savaş, “Almanya’daki iki kardeş şehrimizle Suriyeliler için iki okul yaptırdık. Ama doğum oranı bu kadar fazla olursa okul yetiştirmeniz mümkün değil. Çocukların çoğu okula gidemediği için kontrol edemeyeceğiniz ve nereye gideceğini bilemediğiniz bir gençlik ortaya çıkacak. Bu da hem Türkiye’nin hem Suriye’nin hem de tüm dünyanın başına bela olacak sonuçlar çıkarabilir” dedi.

Savaş, bir soru üzerine CHP’nin Suriyeliler hakkında yürüttüğü politikayı doyurucu, net ve sağlıklı bulduğunu ifade etti. Konu hakkında kentte yaşanan tüm sorunları CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaştıklarını söyleyen Savaş, “Sayın Genel Başkanımız ve benim yaptığım açıklamalar birbiriyle örtüşen açıklamalardır. Sağlıklı, sakin ve uluslararası hukuk çerçevesinde bu sorunu çözmek lazım. Suriyeliler ve onların yaşadığı şehirlerdeki insanlar mağdur. 500 binden fazla insan öldü. Tüm bunlar için atılacak adım belli: Barış. İsrail’le, BAE’yle, Ermenistan’la, Suudi Arabistan’la barıştık. Sisi ile el sıkıştık. Ukrayna-Rusya savaşını bitirmek için çaba harcıyoruz. Biraz da kendi din kardeşlerimizle, Osmanlı’da aynı tebaa içinde yer aldığımız komşularımızla barışmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Türk kimliğinin alınmasının bu kadar olmaması gerektiğini vurgulayan Savaş, “Anadolu’yu çok zorluklarla fethetmişiz. Anadolu’dan bizi atmak için yedi düvel üstümüze gelmiş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmasaydı şu an biz Anadolu’da yoktuk. Bu coğrafya ve Türk kimliği bu kadar ucuz olmamalı” dedi.

(Türkiye’de Yeni Çağ, 09.01.2023)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN