Post image
Silah kontrol grupları çalışmalarını ve kaynaklarını çok sayıda eyalete taşıyorlar

DENVER — Kolorado’da eyalete korku yayan çok sayıda kişiye yapılan iki silahlı saldırı olayından sonra, bu yıl içerisinde Demokratlar ülkenin en sıkı silah yasalarından birini hayata geçirdiler. Silah kullanma hakkı destekleyicileri buna yasa tasarılarını destekleyen iki eyalet senatörünü hatırlatarak yanıt verdi.

Şimdi silah kontrolü savunucuları buna verecekleri karşılığı planlıyorlar. Bu hafta burada bir otel konferans salonunda, 60 aktivist günlerini önlemlerin lehine oy kullanmış olan meclis üyelerini nasıl destekleyebileceklerinin ve yürürlükten kaldırma çabalarını engellemelerine nasıl yardımcı olabileceklerini görüşerek geçirdi. Aynı zamanda karşıtlarından bir sayfa alıntı yaparak yeni kısıtlamalara karşı çıkan Cumhuriyetçileri hatırlatabilecek kampanyalar organize etmeye karar verdiler.

Geçtiğimiz yıl Newtown kurbanlarının aileleriyle çalışmış olan Third Way’in kurucularından Matt Bennett, Pamela Kirkland’ın programının kamera arkasında silah kontrol yasalarını yürürlüğe sokma mücadelesinin yıllar sürebileceğini söyledi.

Silah kontrol aktivistleri, Connecticut eyaleti Newtown okulunda geçtiğimiz Aralık ayında 20 çocuk ve altı yetişkinin öldürülmesiyle sonuçlanan okul katliamının ardından, önleyici kontrol yasasının geçmediği Kongredeki çabalarından büyük ölçüde vazgeçtiler. Gruplar kaynaklarını, kalıcı silah-kontrol hareketleri oluşturmayı denemek amacıyla politik aktivistleri istihdam ettikleri Kolorado gibi çok sayıda eyalette kaydırıyorlar.

Öte yandan, bu çabaların, yıllardır eyalet meclisi üyeleriyle ilişki kurmaya, onların kampanyalarına katkıda bulunmaya ve mevcut yasaları yürürlükten kaldırma veya yasa tasarılarının hayata geçmesini önleme yönünde baskı yapmak amacıyla lobi faaliyetleri yürüten kişileri istihdam etmeye yoğunlaşmış olan National Rifle Association (Ulusal Silah Birliği) gibi, silah kullanma haklarını savunan gruplardan ciddi bir direnç göreceği kesindir.

Daha önce haberlerde yer almayan planlar hakkında bilgi sahibi olan yetkililer, New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg (I), eski kongre üyesi Gabrielle Giffords (D-Ariz.) ve diğer silah kontrolü savunucuları tarafından yönetilen gruplar 2014’te çoğu Amerika Birleşik Devletlerinde olmak üzere, 25 milyon doların üzerinde harcama yapmayı planladığını belirtti. Yetkililer, grupların stratejilerinin, daha sıkı silah yasaları çıkarılması için eyalet yasama organlarına baskı yapmanın ve halk oylamasına gidilmesi için çalışma yapmanın yanı sıra, önümüzdeki sonbaharda silahlanmayla ilgili verecekleri oylar için politikacıları desteklemek ve baskı yapmak olduğunu söyledi.

Önleyici federal kontroller için verilen mücadelenin şimdilik kaybedildiği konusunda aktivistler arasında bir fikir birliği oluştu.

Amerikan İlerleme Merkezinde üst düzey bir etkili olan ve Denver strateji zirvesini toplamış olan Arkadi Gerney: “Newtown sonrasındaki dönemde bir kafa karışıklığı yaşandı ve olanakların ufku önemli ölçüde genişledi” dedi. Ancak “kestirme bir yol, bir sihirli değnek yok” diye de ekledi.

Gerney grupların “federal alandaki mücadeleyi bırakmadığını, ancak federal alanda bir şeyleri değiştirmek için bölge veya eyalet kongreleri gibi itiraz mercilerine giderek buralarda güçlü bir hareket oluşturmak gerektiğini söyledi.”

Senato bu ilkbaharda ateşli silah satın alımlarında önleyici federal kontrolleri genişletmeyi içeren bir silahlanma yasa paketini yapılan oylamada ezici bir çoğunlukla reddetti. NRA yasa tasarısını engellemek için meclis üyelerine baskı yaptı.

Sonuç olarak, silahlanma kontrolü savunucuları, eyalet meclisi üyelerinin önleyici kontroller yapılması, saldırı silahlarının yasaklanması ve silah dergilerinin sayılarının sınırlandırılması gibi önlemleri göz önünde bulundurmaya açık olduğunu düşünüyor.

orjinal metin

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN