Post image
Sınırların aşıldığı gece

RUN ALL NIGHT

Ali ABADAY (jpardaillan@gmail.com)

Başrollerinde Liam Neeson, Ed Harris ve Joel Kinnaman‘ın rol aldığı “Gece Takibi” geçmişin hayaletleriyle boğuşan eski bir tetikçinin oğlunu kurtarmak için eski dostlarını karşısına aldığı geceyi anlatıyor…

Nedense insan gençlikte vicdanının farkına pek varamıyor. Hattâ ileride ara ara karşısına çıkıp, kendi kendisini sorgulamasına neden olacak, yaptığı kimi olaylardan pişmanlık duymasını sağlayacak dürtülerinin olmadığını düşünüyor. İşte o gençlik döneminde yapılan bütün hatalar ilerleyen yaşlarda hayaletler olarak karşımıza çıkıyor.

Jaume Collet-Serra’nın yönettiği “Run All Night/ Gece Takibi” geçmişinde öldürdüğü insanların pişmanlığı ile artık uyku bile uyuyamayan bir tetikçinin bir gecesini, macera filmlerine yakışır bir şekilde anlatıyor.

Jimmy Conlon (Liam Neeson) “Mezar kazıcı” adıyla da bilinen eski bir tetikçidir. Yıllar önce birlikte çalıştığı Shawn Mauire (Ed Harris) için oldukça fazla kişiyi öldürmüştür. Ancak karısını, oğlunu (Joel Kinnaman) bile işinin arkasına koyan Jimmy artık yaşlanmış biridir. Birlikte çalıştığı Shawn artık bölgenin hâkimidir ve eski günlerin hatırına Jimmy’ye göz kulak olmaktadır.

Jimmy’nin yıllardır görmediği oğlu Mike iki kızı ve hamile karısıyla yaşamakta, bir yandan da babası olmayan çocuklara boks dersleri vermektedir. Yılbaşı gecesi için ailesiyle birlikte olmayı düşünürken çalıştığı limuzin şirketi ona yeni bir iş verir.

Jimmy’nin yeni müşterileri Shawn’ın oğlu Danny’nin (Boyd Holbrook) anlaşmaya çalıştığı Arnavut mafyasının adamlarıdır. Ne var ki Shawn işbirliğine yanaşmayınca mafya üyeleri Danny’den verdikleri parayı geri ister. Hiçbir şeyden haberi olmayan Jimmy müşterilerini Danny’ye götürürken bütün gece sürecek bir ölüm kalım mücadelesine gireceğinden habersizdir.

una-noche-para-sobrevivir

Gece Takibin’de Liam Neeson artık alıştığımız rollerinden biriyle karşımızda. Tıpkı A Walk Among the Tombstones/ Kanunun Ötesinde’de oynadığı Matt Scudder gibi kendisini alkole vermiş ve geçmişle yaşamaya çalışan bir adam. Ayrıca Taken/ Takip serisindeki gibi ailesi için herkesi karşısına alabilecek gözü karalıkta biri.

Filmin temel ikilisi Shawn ile Jimmy. Bu ikili, geçmişte pek çok şeyi birlikte aşmışlardır. Her ne kadar Jimmy artık eski hâlinden oldukça uzaksa da Shawn onu her zaman tutmaktadır. Sonuçta iki adam da bir gün oldukça zor bir sınırı geçmeleri gerekebileceğini ve her şeyin sonunda birlikte ölüme yürüyeceklerini bilmektedir. Hattâ ikisi de bu yürüyüşün sonunda Cehennem’e gideceklerinden emindir.

Gece Takibi’nin hoş yanlarından biri, birbirlerine oldukça benzeyen bu iki adamın oğullarına karşı yaklaşımı. Shawn oğlunu kendi işlerini devralması için yetiştirirken Jimmy, Mike ile beş yıldır görüşmemiştir. Yine de oğlunun hiçbir şekilde kendi yaptığı işlere girmesini istememektedir. Birlikte herkesi karşılarına aldıkları gecede bile Jimmy Mike’ın silah kullanmaması için her tehlikeyi göze alır.

Babaların oğullarına bu yaklaşımları kadar, iki oyuncunun karşılıklı geldikleri sahneler de filmin güzel yanlarından. Özellikle Ed Harris ile Liam Neeson’ın restoranda karşılıklı oturdukları sahne oldukça hoş.

Filmde bazı hatalar, açıklar mevcut. Hattâ aksiyon dozunun yükseldiği anlara karşın bu hatalar seyirciyi biraz rahatsız ediyor. Ayrıca filmde Mike’ın onca olaya karşı iki sefer de ailesinin yanına gidebilmesi hiç de inandırıcı değil.

Gece Takibi, son dönemin güzel polisiye macera filmlerinden biri. Özellikle bir gecede bütün hesapların görüldüğü yapımlar içinde özellikle oyunculuğu ile akıllarda kalabilecek bir yapım. Kimi açıkları olsa da türün hayranlarının izlemesi gereken bir film.

Hepimizin geçmişten taşıdığımız, çoğunlukla bizi rüyalarımızda ziyaret eden hayaletleri vardır. Bu hayaletler kimi gün ve gecelerimizi bize zindan eder. Fakat hayatın içinden geçerken kimse masum değildir ve herkes ömür boyu taşıyacağı en az bir hayalete sahip olur.

(Taraf, 22.05.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN