Post image
“Suçlular üç ay sonra aramızda”

 

Ceza hukukçusu Avukat Onur Tatar, örtülü af düzenlemesini değerlendirdi: “Birkaç yıl yatar çıkarım” anlayışını besliyor. Cezanın caydırıcılığını ortadan kaldırılıyor.

Yeni infaz düzenlemesiyle kapalı cezaevinde olan ve 31 Temmuz itibarıyla açık cezaevine geçmesine üç yıl kalan bazı hükümlüler, açık cezaevine nakledilecek ve üç ay sonra tahliye edilecek.

DW Türkçe’den Alican Uludağ‘ın haberine göre, düzenlemeyle 31 Temmuz’a kadar cezaevinde bulunan bazı hükümlülere, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl erken geçme ve buradan da tahliye imkânı getirildi.

Yasaya göre; bu hükümlüler arasında cinayet, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkûm olanlar yer alıyor.

Düzenleme; Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçları hariç tutuyor.

Uzmanlar ise yeni infaz düzenlemesini “örtülü af” olarak nitelendiriyor. Ceza hukukçusu Avukat Onur Tatar, düzenlemenin bu suçların mağdurlarmı daha da mağdur edeceği görüşünde. Mağdurların adalet için devletin cezalandırma tekeline başvurduklarını anımsatan Tatar, “Adalete güveniyoruz demişler. Ama sürekli çıkan bu tip yasal düzenlemelerle hükümlüler infaz indirimlerinden yararlandırılarak adeta bir cezasızlık politikası, yani cezanın caydırıcılığını ortadan kaldırılması gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bu tip sık infaz düzenlemeleri, ceza adaletine zarar veriyor” dedi.

Örneğin nitelikli kasten yaralamadan beş yıl alan bir kişinin, kapak cezaevinde yalnızca bir ayım geçirdikten soma açık cezaevine geçeceğini anımsatan Tatar, bunun toplumda güvenlik riski yaratacağım kaydetti.

Mahkemelerin, cezaevlerinin bunun için olduğunu, suç işleyen insanların bunun bedelim çekmesi gerektiğini kaydeden Tatar, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla bu suçluluğu arttırabilir mi? İlerleyen zamanda sonuçları bakımından evet. Yani hep kamuoyunda eleştiri olarak söz konusu olan ‘birkaç yıl yatar çıkarım’ anlayışım açıkçası besleyen bir düzenleme olduğunu düşünüyorum.”

Tatar, devletin kendine karşı işlenen suçlan affetmediğine dikkat çekerek “Ancak devlet, mağdurların bireyler ve toplum olduğu suçlar bakımından daha cömert oluyor. Bu da eleştiriye açık bir konu” ifadesini kullandı.

(Karar, 30.07.2023)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN