Post image
Tilda Swinton’dan en doğal haliyle John Berger belgeseli

f1

Sinema dünyasının en özel oyuncularından Tilda Swinton, yılın dikkat çeken filmlerinden ‘A Bigger Splash/ Sen Benimsin‘in yanı sıra Colin MacCabe, Christopher Roth, Bartek Dziadosz‘la birlikte yönetmenliğini üstlendiği John Berger belgeseli ‘Quincy’de Mevsimler: John Berger’in Dört Portresi‘yle  15. İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’ne konuk oluyor. Belgesel, kült kitabı ‘Görme Biçimleri’yle tanınan John Berger‘i İsviçre Alpleri’nde küçücük bir köy olan Quincy’de en damıtılmış ve en doğal haliyle görmenin ayrıcalığını sunuyor.

John Berger, büyük şehri 1973 yılında terk eder ve İsviçre Alpleri’nde küçücük bir köy olan Quincy’ye yerleşir. Binlerce yıl insanlığın geçimini sağlamış olan tarımın yok olmak üzere olduğunu fark ettiğinden beri yaşamının geri kalanını bu yok oluşa tanıklık ederek ve biraz olsun da onu deneyimleyerek geçirmek istemektedir. Berger’i Quincy’deki mevsimlerin ritmi eşliğinde odağa alan film dört ayrı perspektiften, dört kısa filmle usta yazarın gündelik yaşamına tanıklık etmemizi sağlıyor. John Berger’le Tilda Swinton ’ın doğum günlerinin aynı olmasının yanında, babalarıyla ilgili hikâyelerinin ve elma soyma biçimlerinin de benzeştiğini görüyoruz. Bizi doğanın ve hayvanların yazarın eserlerindeki ayrıcalıklı yerinden günümüz siyasi sorunlarına ve yeni direnme biçimlerine götüren ‘Quincy’de Mevsimler: John Berger’in Dört Portresi’ (The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger), Tilda Swinton, Colin MacCabe, Christopher Roth, Aksi Sing ve Ben Lerner gibi isimlerin katılımıyla John Berger’i en damıtılmış ve en doğal haliyle görmenin ayrıcalığını sunuyor.

f2

Yönetmenler hakkında

Yönetmenlerden Colin MacCabe, ‘Caravaggio’ (1986) ve ‘Uzak Sesler Durgun Yaşamlar’ (1988) gibi filmlerin yapımcısı olarak tanınıyor. Yönetmen ve senarist Christopher Roth, ‘Candy’ (1998), ‘Baader’ (2002) ve ‘Lacoma’ (2009) gibi filmleriyle tanınıyor. Bartek Dziadosz ilk belgeseli ‘The Trouble with Being Human These Days’i 2013’te tamamladı. Tilda Swinton, ‘Avukat’ (2007) filmindeki rolüyle Oscar aldı, ‘The New Ten Commandments’ (2008) belgeseliyle ilk kez yönetmenliği denedi.

f3

Quincy’de Mevsimler: John Berger’in Dört Portresi’nin !f İstanbul seansları

23 Şubat 2016 19:00, Cinemaximum Budak / CKM Büyük Salon

27 Şubat 2016 19:00 Cinemaximum City’s Nişantaşı Salon 7

28 Şubat 2016 21:30 Beyoğlu Fitaş Salon 4

4 Mart 2016 15:00 Cinemaximum Armada Salon 3 (Ankara)

(Radikal.com.tr, 17.02.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN