Post image
Türkiye sağlıkta sınıfta kaldı

-issiz-genclere-genel-saglik-sigortasi-ucretsiz-verilsin--5999509

HABER MERKEZİ – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın yayınladığı “2014 Sağlık İstatistikleri” raporuna göre Türkiye, birçok temel sağlık göstergelerinde OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Türkiye’nin doktor, hemşire sayısı, sağlığa harcanan kaynak gibi temel sağlık göstergelerinde OECD ortalamalarının çok altında bulunduğunu, birçok göstergede de son sırada yer aldığını bildirdi. OECD’nin “2014 Sağlık İstatistikleri” güncellemesi açıklandı. Türkiye 2012 itibarıyla toplam sağlık harcamalarının GSYH’da aldığı pay açısından yapılan sıralamada OECD sonuncusu oldu. Türkiye’de sağlığa GSYH’nın yüzde 5.4’ü harcanıyor. Bu, yüzde 9.3 olan OECD ortalamasının oldukça altında bulunuyor. Güncellemede yer alan bilgilere göre Türkiye’de 2012 itibarıyla sağlık harcamalarının yüzde 77’si kamu kaynaklarından karşılanıyor. Türkiye’de kamu, OECD ortalaması olan yüzde 72’ye göre sağlığa daha çok kaynak ayırıyor. Yüzde 77’lik bu oran 2000’deki yüzde 63 ile karşılaştırıldığında önemli bir artışı gösteriyor. Artışın sağlık sigortasındaki kapsam genişletmesinden kaynaklandığı belirtildi.

OECD’nin yüz karası

Rapora göre, Türkiye kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısında da OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olan ülkelerden biri. OECD Sağlık İstatistikleri 2014 aynı zamanda Türkiye’de sağlık işçileri arzının son on yılda arttığını ancak OECD Standartlarının altında kaldığını gösterdi. OECD’de bin kişiye düşen doktor sayısı 6.2 olan Yunanistan bu alanda birinci. Bin kişiye 1.2 doktor düşen Türkiye ile Şili teşkilata üye ülkeler arasında sonuncu. OECD ortalaması ise bin kişiye 3.2 doktor. Türkiye hemşire sayısındaki kötü surumda. Türkiye’de 2012’de bin kişiye yüzde 1.7 hemşire ortalamasına ulaştı. Bu OECD genelinde kişi başına en düşük sayı ve OECD ortalaması olan yüzde 8.8’in oldukça altında.

(Yeni Mesaj, 02.11.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN