Post image
Umut yolunda 29 bin ölüm

Libya açıklarında 4’ü çocuk 35 göçmen, “Ocean” isimli insani yardım teknesiyle kurtarıldı. (Fotoğraf: AA)

Uluslararası Göç Örgütü, son sekiz yılda Avrupa’ya geçmeye çalışan 29 bin mültecinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Van’da 61 göçmenin öldüğü tekne faciası davasında sanık Akbaş’a 1033 yıl hapis cezası verildi.

Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) son raporuna göre, 2014’ten bu yana Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmenlerden 29 bini yollarda hayatını kaybetti. IOM, bu sayının yılın başından beri en az 5 bin 684 olduğunu belirtti. Bu sayı geçen yıl 2 bin 836’da bulunuyordu. Rapora göre en ölümcül göç rotası, Libya ve Tunus’tan Malta ve İtalya’ya giden göçmenlerin dayanıksız sal ve botlarla geçmeye çalıştığı Akdeniz olmaya devam etti.

‘ENGELLENEBİLİRDİ’

Ölümlerin bir çoğunun; “zor durumdaki göçmenlere hızlı ve etkili bir şekilde yardım edilerek önlenebileceği” belirtilen raporda, “yeterli güvenli yolların sağlanmasında yapısal bir başarısızlık” olduğu da kaydedildi. Avrupa yolunda en fazla hayatını Suriyeliler’in kaybettiği belirlenirken, onları Faslılar ve Cezayirliler takip etti. IOM ayrıca denizde habersiz batan göçmen tekneleri nedeniyle gerçek kayıp sayısının daha yüksek olabileceğini de kabul etti. Rapordaki çarpıcı bir diğer detay da, en az 252 göçmenin “Avrupalı yetkililer” tarafından yapıldığı iddia edilen yasadışı geri itmeler veya zorla sınır dışı etmelerin doğrudan bir sonucu olarak öldüğünün belirtilmesi oldu. Rapora göre, geri itmeye bağlı ölümlerin 97’si Orta Akdeniz’de, 70’i Doğu Akdeniz’de, 58’i Türkiye-Yunanistan kara sınırında, 23’ü Batı Akdeniz’de ve dördü Belarus-Polonya sınırında belgelendi.

Öte yandan dün Libya açıklarında Pakistan, Mısır, Sudan ve Güney Sudan asıllı 4’ü çocuk 35 göçmen, havadan helikopter ve denizden Ocean isimli insani yardım teknesiyle kurtarıldı.

***

VAN’DAKİ TEKNE FACİASINDA KARAR: 1033 YIL HAPİS CEZASI

Van Gölü’nde 61 mültecinin öldüğü tekne faciasıyla ilgili Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 10’uncu duruşmada karar çıktı. Kararda 2 yıldır tutuklu yargılanan tekne kaptanlarından Medeni Akbaş’a, 60 mülteci için ‘olası kast ile adam öldürmek’ suçundan 60 kez 16 yıl 8 ay, ölen 1 çocuk için 25 yıl, ‘göçmen kaçakçılığı’ suçundan ise 8 yıl olmak üzere toplamda 1033 yıl hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan 10 sanık için de beraat karar verildi. Olay sırasında teknede bulunan, ancak yapılan aramalarda şu ana kadar ulaşılamayan diğer kaptan Servet Akbaş’ın dosyası ise ayrıldı. Van Gevaş ilçesinin Altınsaç Mahallesi’nde, 27 Haziran 2020 tarihinde mültecileri taşıyan bir tekne batmıştı. Tekne sahiplerinden Medeni Akbaş kurtulurken, yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda 2’si çocuk 61 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

***

GÖÇMENLER ALIKONULDU

Göçmenler alıkonulmaya devam ediyor. Son olarak İzmir’in Foça ilçesinde Afganistan, Irak, Suriye ve Filistin uyruklu 50 göçmen alıkonuldu. Göçmenler, işlemlerin ardından Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Seferihisar ile Çeşme ilçeleri açıklarında 30 göçmen kurtarıldı, Menderes’te ise 28 göçmen alıkonuldu. Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde de Yunanistan güvenlik ekiplerince geri itilen 52 göçmen kurtarıldı.

(Birgün, 27.10.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN