Post image
Üniversiteliler Başbakana “Kızlı Erkekli” Yaşamlarını Anlatıyor

Öğrenciler Başbakan’ın “Kız, erkek aynı evde kalıyorlar” açıklamasına cevap verdi.

bianet, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını üniversiteli öğrencilerle konuştu. Okulda, sokakta, yurtta sorunlarının baki olduğunu anlatan öğrenciler, “kızlı erkekli” yaşamlarını anlattı.
“Denizli ilinde şahit olduk. Yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakar demokrat yapımıza bu ters. Vali Bey’e bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak.”
Başbakan Erdoğan, öğrencilerin yemek, barınma, karma yurtların ayrılması, özellikle kadınlara yönelik ayrımcı tavırlar, giriş-çıkış saatleri gibi şikayetleri olduğu yurtların sorunlarına değindi. Ancak konu “kız, erkek öğrenci aynı evde kalıyorlar” cümlesine bağlandı.
“Kızlı erkekleri evlerin denetimi” açıklaması evlenenlere kredi yardımı, karma yurtların ayrılması, üniversitede evlenenlerin kredi borçlarının silinmesi ve yurtların evlilere ( kadın erkek ayrı yurtta kalma koşuluyla) ücretsiz olması gibi haberleri akla getirdi.
“Ben geyim, şimdi ne olacak?”

“Kızlı erkekli bir öğrenci evinden konuşuyorum” diye başladı Fırat Doğan konuşmaya.
“Açıklamayı görünce, gerçekten oldu mu, bu da mı oldu diye birkaç siteye baktım. Bu kadar absürt, ama doğruymuş. ‘Kızlı erkekli evler denetlenecek’.

Nasıl yani?”
“Ben geyim. Benim erkek erkeğe evde kalmamı nasıl denetleyecek? Denetimi kim yapacak. Bu hayali kurumun nasıl işleme geçeceğini tahayyül edemiyorum.
“Bu, AKP’nin bireysel hak ve özgürlükleri ihlal eden şekilde oluşturduğu bir politika. Hiç çekinmeden ‘aynı evde kalanlar denetlenecek’ gibi beyanlarda bulunan bir politik zihniyetten bahsediyoruz.”
Denetlemeler konusunda emlakçı ve çevredekilerin baskıları üzerine konuştuğumuz Doğan, öğrencilerin benzer tepkilerle zaten karşı karşıya olduğunu söyledi.
“Bu söylem, komşuda, emlakçıda, çevrede karşılaştığımız tepkinin toplum içindeki yerini arttırır. Heteroseksist toplumu değiştirme çabamızı zorlaştırır.
“AKP hükümeti, yediden yetmişe insanların yatak odalarıyla fazla ilgililer. Kafalarında bir helal seks olduğunu düşünüyorum. Onun dışındakilerin olmamasını yeğler bir politikaları var.”
“Öğrenciler hakkındaki açıklamalar mantık sınırlarını zorluyor. Sonu nereye varacak?”
“Bizi çıplak hayal etmeleri çok tuhaf”

Aynı zamanda Amargi yazarı olan yüksek lisans öğrencisi Didem Türe, sürekli gençlerin cinselliği üzerine konuşulduğuna işaret ederken, söylemdeki homofobiye dikkat çekiyor ve gülerek “Eşcinseller sevgilileriyle kalabilcekler, onlara pozitif ayrımcılık var” diyor.
“Takım elbiseli kravatları adamların bizi çıplak hayal etmeleri çok tuhaf. Üniversiteye gelen insanların kadın-kadın, erkek-erkek, kadın-erkek seviştiğini ya da hiç sevişmemek gibi yönelimleri olduğunu göz önünde bulundurmak gerek.
“ Taciz, tecavüz haberleri bitmiyor. Kadın hareketi devrim yaptı.Hala bu açıklamalar yapılıyor. Bi durun artık.”
“Aynı evde kalınca ne oluyor?”

Kadın sorunları üzerinden üniversitelerde örgütlenen bir dayanışma topluluğu olan Kampüs Cadıları’ndan Juliana Gözen, yurtlardaki kadınlara yönelik uygulamalardan dolayı eve çıktığını anlatıyor.
“ Erkek öğrencilerin yurda giriş çıkışları rahatken, kadınlar beş dakika gecikince ailelere haber verilirdi. Bir çeşit ‘namus bekçiliği’ yapılıyordu.”
“AKP kadınlara, üniversitelere ve üniversite öğrencilerine gözünü dikti. Tehlikeli buluyor ve kontrol etmek istiyor.
“Denetim nasıl olacak? Mesela erkek arkadaşımla beraber evde kalırsam komşular karışmaya başlayacak. Emlakçılardan ‘Kimle kalacaksınız?’, ‘Üç kız mı, o zaman güvenli bir yer verelim’ cümlelerini duyacağız. Çevredekiler ailelere haber verecek belki.”
“ Gezi direnişinde ‘Kızlı erkekli camiye giriyorlar’la başladı bu söylem. Gezide ‘kızlı erkekli’ dayanışma, paylaşma ve yardımlaşma tablosu vardı.

Aynı sınıfa, eve, kantine girince oluyor?Herkesin kendi yaşamı var. ”
“AKP, yaşam tarzımıza müdahale ediyor. Buna karşı örgütlenmeliyiz.”

Beyza KURAL
(bianet.org, 04 Kasım 20139

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN