Post image
Urfa’da neler oluyor:18 günde 5 intihar

 

Büşra FİDANCIOĞLU

Son günlerde Şanlıurfa merkez ve ilçelerde peş peşe intihar vakaları yaşanıyor. 2022 Yılına girilmesinin üzerinden 18 gün geçmesine rağmen Şanlıurfa’da 5 intihar vakası yaşandı.

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde 18 yaşındaki Adile C. intihar etti.

Suruç’ta 18 yaşındaki E.K. isimli genç silahla intihar etti.

Ceylanpınar’da 26 yaşındaki bir erkek şahıs yüksekten atlayarak intihar etti.

Suruç’ta 24 yaşındaki Fatih Y., kaldığı odada iple kendini asarak intihar etti.

Ceylanpınar’da 26 yaşındaki M.Z isimli genç adam evde tavana bağladığı iple intihar etti.

Art arda yaşanan ve ölümle sonuçlanan intihar vakalarına ilişkin Psikolog Nur Sena As değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Yaşanan bu intihar olaylarının altında yatan sebepleri, kişinin intihara meyilli olduğunu gösteren işaretleri Psikolog Nur Sena As, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle intihar son dönemlerde artmış bulunmaktadır. Bunların sebeplerinde kişinin yakınları ile arası bozulmuş olabilir, işsizlik olabilir ve şuan ekonomik sıkıntılar var ülkemizde bunlar da etkiliyor olabilir. Kişiler sıkıntı yaşayınca intiharı çözüm yolu olarak gördükleri için intihar girişiminde bulunuyorlar,. Ayna zamanda ağır bir hastalık tanısı almış olabilirler ,sevdikleri kişi intihar etmiş olabilir veya intihara şahitlik etmiş olabilirler bunların hepsi kişiyi intihara sürüklüyor”.

İNTİHAR EDECEK KİŞİ ÇEVRESİNE SİNYAL VERİR

İntihar edecek kişinin çevresine belirli sinyaller vereceğini belirten As, “Mesela ailesini arayıp veda konuşması yapabilir, kendi içine kapanır bir yardım arayışına girebilir ve çok fazla sorgulayıp depresif belirtiler gösterir, sık sık ağlar,kendini değersiz hisseder mutsuzdur bunun gibi çevremizde kişileri gözlemleyip bir uzmana götürürsek o zaman bir kurtuluş yöntemi vardır, çünkü çevre tarafından anlaşılabilir” dedi.

 

 

BUNALIMA GİREN İNSANLAR NE YAPMALI?

Çocuk, ergen, yetişkin, çift ve cinsel terapilerinin bulunduğuna dikkat çeken Psikolog Nur Sena As, ne yapılması gerektiği konusunda ise şunları söyledi:

“Bunalıma giren insanlar için ilk etapta çevre desteği çok önemli çevreden sosyal destek görmesi gerekiyor önemli bir boyutta burada aynı zamanda kişi monoton hayatını yıkmalı, hayatına belirli aktiviteler katmalı ve gerçekten yardıma ihtiyacı varsa sorunları çözümsüz olarak görüyorsa tek çözüm yolunu intiharda görüyorsa burada dur demeli ve bir uzmandan yardım almalı maddi imkanı yoksa devletin destekledi kurumlar hastaneler var orada Psikolog ve Psikiyatr’a başvurabilir.”

(Urfanatik, 20.01.2022)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN