Post image
Uyuşturucu ve bireysel silahlanma konusu Meclis’te

 

Kentte yaygınlaşan uyuşturucu, bireysel silahlanma ve çeteleşme Mersinlilerin en büyük sorunu haline geldi. Mersin’de 2022 yılında elde edilen bilgilere göre; uyuşturucu rantıyla bağlantılı 65 olayda 47 kişi öldü, 55 kişi ise yaralandı. Son 4 ay içerisinde ise 10 kişi ateşli silahlarla öldürüldü.

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, kentte vahim sonuçlara neden olan bu sorunların çözümü için Meclis’e araştırma önergesi sundu. Bozan, uyuşturucu, bireysel silahlanma ve çeteleşme sorunlarına ilişkin verdiği Meclis’e araştırma önergesinde; kentteki tüm resmi kurumlar, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve halkla birlikte ortak çalışmalar yürütülüp çok daha fazla can yitirilmeden önlemler alınması için çözüm yollarının araştırılmasının elzem olduğu ifade edildi.

Kentte yaygınlaşan uyuşturucu, bireysel silahlanma ve çeteleşme Mersinlilerin en büyük sorunu haline geldi.

“MERSİN LİMANI, UYUŞTURUCUDA LOJİSTİK MERKEZLERİN BAŞINDA”

Uluslararası uyuşturucu ile mücadele insiyatiflerinin başında gelen ‘Organize Suça Karşı Küresel İnisiyatifinin’, ‘Avrupa Kokain Hattı’ adındaki son raporunda Latin Amerika ve Afrika’dan gelen kokainin yolcu uçakları yoluyla İstanbul’a, Latin Amerika’dan gelen kokainin kargo gemileri yoluyla Kocaeli, İzmir ve Mersin’e geldiği belirtildiği araştırma önergesinde, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin ‘2021 Dünya Uyuşturucu Raporu’ verilerine göre de Türkiye, en fazla kokainin yakalandığı ülke olarak birinci sıradayken, en çok eroinin ele geçirildiği üç ülkeden biri durumunda olduğu aktarıldı. Mersin limanının her sene tonlarca uyuşturucunun ele geçirildiği lojistik merkezlerin başında geldiğinin vurgulandığı araştırma önergesinde, şu ifadelere yer verildi:

“Şu ana kadar sadece ele geçirilenler bile Mersin Limanı’nın ülke genelinde uyuşturucu trafiğinin yürütüldüğü noktalardan birisi olduğunu göstermektedir. Uyuşturucu rantının paylaşılamamasından kaynaklanan şiddet olayları ilde her geçen gün artmaktadır. Bunların önemli bir kısmı da yıllardır ülkeye sokularak, Mersin gibi illerimizde ciddi anlamda toplumsal çürümeye yol açmaktadır. Bu sorunla bağlantılı olarak Mersin yerelinde artan çeteleşme ve uyuşturucu şebekeleri, başta yoksul mahalleler olmak üzere il genelinde büyük bir sorun haline gelmiştir. Çeteleşme ve uyuşturucu kullanımını özellikle gelir düzeyi düşük mahallelerimizdeki gençler arasında yaygınlaşmıştır. Bu sorunun bir devamı olarak bireysel silahlanmanın artışına bağlı olarak, silahla yaralama ve cinayet olayları da Mersin’de tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşmıştır. Bu anlamda Mersin genelinde sadece 2022 yılı içinde gerçekleşen uyuşturucu rantıyla bağlantılı 65 olayda 47 kişi ölmüş, 55 kişi yaralanmıştır. Son 4 ay içerisinde ise 10 yurttaşımız ateşli silahlarla öldürülmüştür. Mersin’deki uyuşturucu, çeteleşme ve bireysel silahlanma sorununun çözümü için kentteki resmî kurumlarla, yerel temsilcilerle, kanaat önderleriyle, sivil toplum örgütü temsilcileriyle ve halkla beraber ortak çalışmalar yürütüp bir toplumsal farkındalık yaratmak ve çok daha fazla can yakmadan önlemler alınması için çözüm yollarının araştırılması elzemdir.”

(Mersin İmece, 22.07.2023)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN