Post image
Zorbalık kültürü

 

Türkiye’de son dönemde sıradanlaşmaya başlayan şiddet kültürü gittikçe daha tehlikeli bir hal alıyor. Düğün eğlencesi adı altında otomatik tüfekle yol kesenler, sokaklarda elini kolunu sallayıp gezen çeteler ‘olağan görüntülere’ dönüştü. Vahim gidişat için uzmanlar, özellikle TV dizileri üzerinden yayılan ‘kabadayı kültürü’nün etkisine dikkat çekiyor.

CEZASIZLIKLA CESARETLENEN ŞEHİR EŞKIYALARININ CÜRETİ SINIR TANIMADI

Kamuoyuna yansıyan şiddet olaylarındaki artış alarm zillerini çaldırdı. Türkiye, market basıp cinayet işleyenleri konuşurken ‘şehir eşkıyalığı’ örnekleri çeşitli şekillerde çoğalıyor. İstanbul Beykoz’da düğün eğlencesi yapan grup yol kapatıp otomatik tüfekle havaya ateş etti. Asker eğlencesi yapan motosikletli grup da Kağıthane-Dolmabahçe tünelini trafiğe kapattı. Magandalara verilen cezaların yetersizliği ise tartışma yarattı.

DİZİLERDE KABADAYI MEŞRULAŞTIRILIYOR OKULDAKİ ÖĞRENCİ BUNU ÖRNEK ALIYOR

Topluma yerleşmeye başlayan şiddet kültürünün etkisiyle okullarda akran zorbalığının tırmanması vahameti büyütürken, halı saha maçında bir uzman çavuşun savcıyla tartıştı diye gözaltına alınması yargı ayağındaki sorunları gözler önüne serdi. Gelinen noktada kuralsızlığın normalleşmesi bir riske dönüştü. Düşündürücü tabloda, özellikle dizilerde yüceltilen kabadayı söyleminin öne çıktığı görüşü dile getirildi.

ŞİDDET KÜLTÜRÜ BESLEDİ EŞKIYA GEMİ AZIYA ALDI

Türkiye’de son dönemde silahlı suçlarda patlama yaşanıyor. Sokaklarda bir tarafta çeteler çatışırken bir tarafta maganda yol kesip tüfeğini ateşliyor. Vatandaş can güvenliğinin ve huzurun kalmadığı mahallesi için endişelenirken magandaya yetersiz cezalar cesaret veriyor. Toplumda zorbalık kültürü iyiden iyiye yayılırken, İstanbul’da yaşanan son olaylar, magandaların ne kadar hoyratlaştığını gözler önüne serdi. Düğün ve asker uğurlamalarında yolları kesen şehir eşkıyaları silahlarını defalarca ateşledi.

Türkiye’de şiddet ve suç eylemlerindeki önlenemeyen artış toplumu tedirgin ediyor. Kamuoyu hemen her gün silahlı grupların çatışma haberleriyle sarsılırken vatandaşlar can güvenliğinden endişe ediyor. Sokaklar güvenliksiz hale gelirken uzmanlar bir taraftan da ‘şiddet kültürü’ne dikkat çekiyor. Dizi ve filmlerle yaratılan ‘kabadayı’ imajının; her sorunu silah ve şiddetle çözen örnekleri topluma yoğun olarak sunulurken, bunun da beraberinde bugünkü şiddet patlamasını getirdiği ifade ediliyor. Buna ilave olarak, şiddet eylemlerindeki artışın bir sebebinin de ‘cezasızlık’ algısı olduğu ortaya kondu. İşlenen suçlara verilen yetersiz cezaların “İki ay yatar çıkarım” anlayışını körüklediği ve böylelikle suç eylemlerini baş edilemez hale getirdiği belirtildi. Ayrıca sık sık uygulamaya konan infaz düzenlemelerinin suçlular için adeta genel affa döndüğüne dikkat çekilirken, tüm bunların oluşturduğu ‘cezasızlık’ algısı dağıtılmadan suçla mücadelede netice almanın zor olacağı kaydediliyor.

Öte yandan İstanbul’da yaşanan son olaylar, magandaların suç işleme konusunda ne kadar hoyratlaşabileceğine dair çarpıcı örnekleri gözler önüne serdi. İstanbul’da düzenlenen düğün ve asker eğlencelerine yine magandaların gölgesi düşerken Beykoz’da bulunan Halil Ulukurt Tüneli’nin girişinde yolu kapatan düğün konvoyundan bir kişi otomatik tüfekle havaya defalarca ateş etti. Esenler’de ise düğün sırasında silah sesleri duyuldu. Düğün eğlencesini cep telefonu ile çeken bir vatandaş silah seslerinin duyulmasının ardından panikle içeri kaçtı. Kağıthane-Dolmabahçe Tüneli’nde de görüntüler değişmedi. Asker eğlencesi yapan motosikletliler tüneli trafiğe kapattı. Eyüpsultan’da ise 7 Eylül’de düğün konvoyu sırasında Saya Yokuşu mevkiinde yolu kapatarak halay çekenlerin görüntülerinin sosyal medyada yayınlanması üzerine, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce başlatılan çalışma sonucunda, yolu kapatan araçların sürücüleri yakalandı. Sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu’na göre toplam 13 bin 80 lira ceza yazıldı. Ayrıca 5 sürücüye trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktan da işlem yapıldı. Öte yandan, Beykoz’da düğün konvoyundan inerek pompalı tüfekle havaya ateş eden şüpheli gözaltına alındı. Görüntüler incelenerek kimliği tespit edilen zanlının, Beykoz Kavacık Mahallesi’nde, olayda kullandığı pompalı tüfekle yakalandığı bildirildi. Şüpheli C.C.B’ye, “yol kapatma”, “saygısızca araç kullanma”, “trafik güvenliğini tehlikeye sokma” ve “ön cam filmi kullanmak” gerekçesiyle toplam 2 bin 259 lira para cezası kesildi. Adliyeye sevk edilen C.C.B.’nin işlemleri sürüyor. KARAR-DHA

(Karar, 12.09.2023)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN